Evenimentul Zilei > Social > VEȘTI PROASTE pentru români! Am putea rămâne FĂRĂ GAZE pe timpul iernii, avertizează ANRE
VEȘTI PROASTE pentru români! Am putea rămâne FĂRĂ GAZE pe timpul iernii, avertizează ANRE

VEȘTI PROASTE pentru români! Am putea rămâne FĂRĂ GAZE pe timpul iernii, avertizează ANRE

Românii ar putea primi vești foarte proaste, acum în pragul iernii. Furnizorii de gaze ar putea lua în calcul sistarea furnizării, în cazul în care costurile cu achiziția pe bursă a acestora nu va fi recunoscută de Autoritatea Națională de Reglementare în Energie (ANRE).

"În metodologia ANRE se precizează că, pentru a preîntâmpina prejudicii financiare în sarcina furnizorilor, atunci când prețurile cresc cu mai mult de 5% la achiziție, ajustarea se poate face și în timpul anului. Deci trebuie să luăm în calcul solicitarea furnizorilor, care este una corectă, pentru că ei asigură siguranța în aprovizionare pe perioada de iarnă. Dacă lor nu li se asigură un confort financiar și posibilitatea ca, începând cu sezonul rece, să perceapă facturi la prețul actual al gazului natural, ei nu au interesul să cumpere aceste gaze în avans și să înregistreze rezultate financiare negative, lucru care trebuie luat în considerare când vorbim de siguranța în aprovizionare pe timp de iarnă", a declarat Niculae Havrileț, președintele ANRE, potrivit Agerpres.ro.

Furnizorii au posibilitatea să sisteze furnizarea cu gaze naturale către consumatorii casnici, dacă ANRE nu lee va recunoaște costurile de achiziție a gazelor.

Îngrijorarea este cu atât mai mare cu cât prețul gazelor pe bursă a crescut, din aprilie și până astăzi, de la 60 de lei MWh la 72 de lei MWh. Această creștere va determina o scumpire pentru consumatorii casnici de 8lei pe lună a facturii, în cazul unui consum mediu de 700-1000 de metri cubi pe an.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.