Gafa făcută de astronomi! Adevărul din spatele asteroidul care urma să lovească Pământul în 2023

Gafa făcută de astronomi! Adevărul din spatele asteroidul care urma să lovească Pământul în 2023 Sursa: Arhiva EVZ

Un asteroid descoperit recent, de aproximativ 70 de metri mărime, ar fi trebuit să lovească Terra în iulie 2023, dar astronomii și-au dat seama că au calculat greșit traiectoria. Specialiștii erau speriați de ce va urma, dar ultimele verificări arată diferit.

Un asteroid de 70 de metri mărime i-a speriat pe astronomi. După calculele lor, acesta urma să distrugă Planeta în iulie 2023, dar au aflat că cercetările nu au fost corecte.

În ianuarie, asteroidul 2022 AE1 a fost depistat de astronomii de la Catalina Sky Survey de la Universitatea din Arizona. Agenția Spațială Europeană a observat că asteroidul de aproximativ 70 de metri lățime va cutremura Pământul în iulie 2023.

Experții au analizat riscurile. Pe scară, orice sub -2 nu este o amenințare, -2 la 0 este ceva demn de monitorizat și orice mai mare este un motiv de frică. Asteroidul 2022 AE1 ajunsese la -0,66, conform lui Marco Micheli, astronom la Centrul de coordonare a obiectelor din apropierea Pământului al agenției. Acesta ar fi putut ”cauza daune reale unei zone locale”, iar specialiștii l-au comparat cu bomba atomică de la Hiroshima în 1945, scrie USA Today.

Ne puteți urmări și pe Google News

foto: pxfuel.com

Astronomii au început să se îngrijoreze în momentul în care asteroidul nu a mai putut fi văzut de telescoape din cauza strălucirii Lunii și a orbitei sale. ”În cei aproape 10 ani ai mei la ESA nu am văzut niciodată un obiect atât de riscant”, a spus Micheli într-un comunicat. Cu toate astea, aceștia au reușit să-l vadă după o săptămână și au realizat că nu va produce o catastrofă în 2023.

Gafa de proporții făcută de astronomi

Stația Spațială Europeană a publicat o fotografie cu locurile care puteau fi distruse de asteroid: ”incertitudinile inițiale ale orbitei asteroidului 2022 AE1 au însemnat că se afla pe un coridor de risc extins pe Pământ. Când asteroidul de 70 de metri părea că ne va lovi (un scenariu acum exclus complet), posibilul impact ar fi avut loc asupra multor regiuni locuite de pe Pământ. Regiunea roșie formează nucleul celor mai probabile puncte de impact, benzile portocalii din jur arată zone care au fost mai puțîn probabile, dar nu au putut fi excluse”, transmite Agenția Spațială Europeană.

”Datele erau clare”, a spus Laura Faggioli, specialist al obiectelor din apropierea Pământului la Agenția Spațială Europeană. ”Dacă calea lui 2022 AE1 ar fi rămas incertă, am fi folosit orice mijloace posibile pentru a-l urmări în continuare cu cele mai mari telescoape pe care le avem. Deoarece a fost eliminat din lista noastră de riscuri, nu mai este nevoie să-l urmărim – este timpul să trecem la următorul." Experții au mai asigurat că asteroidul se va apropia de Pământ pe 1 iulie 2023, la aproximativ 5,7 milioane de mile. Omenirea va fi în siguranță.