Evenimentul Zilei > Justitie > Gabriel Oprea: angajatii MAI care vor munci in week-end si de sarbatori vor primi în plus un spor de 75% din solda sau salariul de bază
Gabriel Oprea: angajatii MAI care vor munci in week-end si de sarbatori vor primi în plus un spor de 75% din solda sau salariul de bază

Gabriel Oprea: angajatii MAI care vor munci in week-end si de sarbatori vor primi în plus un spor de 75% din solda sau salariul de bază

Buletul Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2015 este mai mare cu peste 100 de milioane de lei, față de cel din anul 2014, a explicat, astazi, ministrul Gabriel Oprea.

În termeni reali, bugetul Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2015 este mai mare cu peste 100 de milioane de lei, față de cel din anul 2014, a anuntat ministrul Gabriel Oprea, la videoconferinta cu prefectii.

El a precizat, pentru angajatii MAI, că de curând a fost adoptată în Parlament Legea bugetului pentru anul 2015 si  MAI are prevăzute în bugetul anului viitor resursele financiare necesare pentru desfășurarea în bune condiții a tuturor misiunilor. 

''Diferența dintre bugetul total al anului 2014 și cel pentru anul viitor este dată de cheltuielile pe care MAI le-a avut de făcut în acest an cu organizarea alegerilor și cu plata unor restanțe din anii anteriori, pentru drepturile de echipament ale angajaților ministerului. 
O altă diferență este dată de scăderea CAS cu 5 puncte procentuale în anul 2015, care va aduce o diminuare substanțială a cheltuielilor, în condițiile numărului mare de angajați pe care îi avem în plată. De aceea, vreau să fie clar pentru toată lumea: bugetul alocat MAI va asigura fondurile necesare pentru desfășurarea tuturor misiunilor Poliției, Jandarmeriei, Pompierilor sau Poliției de Frontieră, precum și a celorlalte structuri ale ministerului'', a tinut sa explice Oprea 

În termeni reali, bugetul Ministerului Afacerilor Interne pentru anul 2015 este mai mare cu peste 100 de milioane de lei, față de cel din anul 2014.

Pentru anul 2015 a fost îmbunătățit cadrul legal stabilit de Ordonanța Guvernului nr. 37/2014 pentru a plăti munca prestată în zilele de sâmbătă, duminică și sărbători legale. Plata nu va mai fi condiționată de acordarea timpului liber corespunzător. 
''Așadar, toți polițiștii, militarii, dar și celelalte categorii de angajați ai Ministerului Afacerilor Interne care vor munci în zilele respective vor primi în plus un spor de 75% din solda sau salariul de bază'', a mai spus Oprea.

Tot în anul 2015 vor fi reîntregite anumite drepturi diminuate în anul 2010, cum sunt compensația pentru chirie, indemnizația de mutare și de instalare sau compensația pentru ajutorul de deces. În cazul acestor drepturi, creșterea va fi de aproximativ 15%.

Prin mai multe ordine aprobate, Oprea a asigurat drepturile legale pentru angajații din zona operativă, ''reparând nedreptățile în salarizarea agenților de poliție cu studii superioare ori asigurând decontarea cheltuielilor de deplasare la locul de muncă a celor mutați sau transferați în interes de serviciu'', a mai spus ministrul.

În 2014, au fost date toate restanțele privind drepturile de echipament. De asemenea, s-au marit salariile pentru unii polițiști prin creșterea marjei procentului de acordare a sporului de 50%. 
Toate promoțiile anului 2014 – ofițeri, subofițeri sau agenți – au fost încadrate la termen. 

''De asemenea, am creat un mecanism de solidaritate cu familiile celor care își jertfesc viața pentru siguranța și securitatea românilor, oferind copiilor acestor eroi șansa să intre în sistem și să aibă un loc de muncă care să le asigure viitorul.
Ca o premieră pentru ministerul nostru, anul acesta au fost înscriși în Academia de Poliție copiii unor eroi ai Ministerului Afacerilor Interne și tot în acest an am angajat primele soții ale unor polițiști care și-au pierdut viața în misiune'', a mai declarat ministrul Oprea.