Evenimentul Zilei > Istoria secreta > FSN îngenuncheat. De la Iliescu la Dragnea, istoria din care nu înveți se repetă
FSN îngenuncheat. De la Iliescu la Dragnea, istoria din care nu înveți se repetă

FSN îngenuncheat. De la Iliescu la Dragnea, istoria din care nu înveți se repetă

Auzim de multe ori că „istoria se repetă” și bătrâna expresie a fost rostită de câteva ori de când au fost anunțate rezultatele alegerilor din 26 mai.

Dar care istorie se repetă? Care dintre victoriile înregistrate de dreapta și centru-dreapta se anunță a se repeta la următoarele alegeri, semnalul fiind dat duminică? 2004 sau 1996?

Vă propunem un scurt remember al anului electoral 1996, primul an în care politicienii au fost schimbați, din 1945 încoace, altfel decât prin arestări, maziliri sau revoluții, și anume prin vot.

Pe 3 noiembrie 1996 au avut loc alegeri prezidențiale parlamentare. Pe atunci, mandatul președintelui țării era de patru ani, egal cu al parlamentarilor, candidații la președinție fiind ”locomotivele” partidelor din care proveneau. Practic, deși în cursă se înscriseseră 16 candidați, trei erau cei care acționau cu adevărat ca motoare electorale.

O să îi enumăr în ordinea în care se bănuia că puteau câștiga alegerile: Ion Iliescu, din partea PDSR, fostul FSN, actual PSD, Emil Constantinescu, președintele Convenției Democrate Române, un conglomerat de partide din care mai supraviețuiește doar PNL, și Petre Roman, din partea Uniunii Social-Democrate, devenit apoi PD, PD-L și acum ”topit” tot în PNL.


Citește mai departe, GRATUIT, pe Evenimentulistoric.ro


Alte materiale interesante pe care le găsești doar în numărul 16 al Evenimentului Istoric:

Când a fost redactat și despre ce țări este vorba aflați citind textul integral pe Evenimentul istoric.

Jurnalul generalului Iulian Vlad. În noul episod al demersului nostru publicistic aflați ce mesaj ciudat a primit ultimul șef al Securității în timpul detenției;

Herta Muller în dosarele Securității, file inedite publicate în facsimil;

Cernobîl, dezvăluiri neromanțate despre catastrofa care a marcat România;

Mistere vechi de 7.000 de ani, datând din neoliticul românesc, posibile rezolvări ale unor enigme;

Au fost sau nu recuperate bijuteriile Reginei Maria, din Tezaurul rămas la ruși? Plus povestea unui aventurier internațional, bănuit că a fost amantul Reginei.

Citește mai multe pe siteul evenimentulistoric.ro