Evenimentul Zilei > Actualitate > Frigiditatea femeilor. De ce preferă să paseze vina bărbaţilor şi refuză tratamentul
Frigiditatea femeilor. De ce preferă să paseze vina bărbaţilor şi refuză tratamentul

Frigiditatea femeilor. De ce preferă să paseze vina bărbaţilor şi refuză tratamentul

Cu toate că un sfert dintre femei suferă de frigiditate, puţine aleg să treacă pragul medicilor şi să ceară ajutor, spre deosebire de bărbaţi, care sunt mai deschişi să ceară ajutor când au probleme de acest gen.

Tulburările sexuale specifice femeilor au fost mai puţin cercetate decât cele ale bărbaţilor. Specialşti în sexologie explică ce înseamnă de fapt frigiditate, ce e de făcut pentru a scăpa de ea, dar şi cum se explică tendinţa femeilor de a-şi conştientiza problema.
"Nu am chef de sex şi nu reuşesc să am orgasm"

"Am 25 de ani şi acum câţiva ani cred că s-a întâmplat ceva pentru că nu reuşesc să am orgasm şi nu am chef de sex. Am cel mai tandru şi iubitor prieten din lume, dar tot nu simt nimic. Nu am nicio inhibiţie, nicio fobie, nu sufăr de nicio boală, nu pot să înţeleg ce s-a întâmplat. Am auzit de diferite remedii naturiste cum ar fi tinctura de ţelină. Ajută? La medic nu aş vrea să merg pentru că am înţeles că voi fi trimisă la psiholog, dar nu cred că, în cazul meu, frigiditatea are cauze psihologice", este una dintre miile de mărturisiri disperate de pe forumurile "de specialitate".
Ca ea sunt milioane de femei şi foarte multe gândesc la fel, majoritatea recunoscându-şi problemele sub paravanul anonimatului.

Specialiştii ţin să le contrazică: majoritatea cazurilor de frigiditate au la bază probleme psihologice, pe care femeile ori nu ştiu, ori se tem, ori nu vor să le recunoască, preferând să scoată ţapi ispăşitori partenerii.

Aversiune sau indiferenţă totală faţă de sex

În termeni generali, frigiditatea este cunoscută drept nivelul scăzut al libidoului la femei sau chiar lipsa acestuia, însă problema merge mai departe, către indiferenţă totală sau chiar aversiune faţă de activitatea sexuală.
A nu se confunda cu alte disfuncţii sexuale feminine. De exemplu, dispareunia se manifestă prin apariţia unor dureri în timpul raporturilor sexuale şi are la bază de cele mai multe ori o cauză organică.
De asemenea, vaginismul este o contracţie involuntară a musculaturii perineale făcând penetrarea dificilă sau chiar imposibilă, şi are la bază în primul rând cauze psihologice.

"Anorgasmia, o altă tulburare sexuală feminină, este absenţa totală sau parţială a orgasmului, deşi dorinţă există, spre deosebire de frigiditate, caracterizată şi de lipsa dorinţei", explică Ana Mischianu, medic primar psihiatru şi sexolog la Spitalul Colentina din Bucureşti.
O femeie care suferă de frigidiatate este automat anorgasmică, dar o femeie anorgasmică nu este automat frigidă.   

Cauze fizice: anomalii genitale, dereglări hormonale, depresie, diabet

Unele femei se nasc cu această tulburare, altele o capătă pe parcurs, din cauza unor nereuşite ale vieţii de cuplu sau traume, în urma unor boli etc.
Uneori, la baza disfuncţiei poate sta o combinaţie de cauze fizice şi psihologice. Există o serie de cauze fizice, printre care diferite anomalii ale aparatului genital, probleme endocrine sau hormonale, sau chiar diferite boli: depresie, scleroză multiplă, nevroze sau alte tulburări mintale, diabet, migrene etc.
Primul pas ar fi consultul la medic pentru a descoperi dacă problema este de natură fizică sau psihică. "Foarte multe femei merg pentru prima dată la ginecolog, crezând că problema este doar la nivel local. De fapt, există o multitudine de alţi factori. Dacă este provocată de o boală anume, atunci există şanse de vindecare a frigidităţii prin tratarea cauzei, evident. Însă, uneori, boala poate fi greu de tratat, ceea ce face ca şi problema sexuală să persiste", explică medicul Ana Mischianu.
Dacă se dovedeşte că nu problemele de natură fizică sunt vinovate de tulburarea sexuală, înseamnă că problema este doar "în capul" femeii.

Deşi s-a vehiculat foarte mult timp că anticoncepţionalele scad libidoul femeilor, medicii spun că este doar un mit. "Anticoncepţionalele au un dozaj echilibrat de hormoni, care nu dereglează în nicun fel organismul. Nu există suport ştiinţific, logic pentru asta", adaugă sexologul.

Educaţie rigidă, teama de sarcină, viaţa de cuplu nefericită

O primă cauză a frigidităţii poate fi educaţia prea rigidă. "Frigiditatea poate să apară ca o consecinţă a refulării, respectiv a procesului prin care anumite imagini neplăcute pentru persoana respectivă sau care contravin normelor morale sunt împinse din conştiinţă spre inconştient, de unde au tendinţa permanentă de a încerca să iasă la suprafaţă. Corpul se închide apărându-se de inamic. Viaţa de cuplu presărată cu nemulţumiri este o altă cauză a frigidităţii. În acest caz, psihicul reacţionează ca un bumerang şi refuză pur şi simplu să ne lase să ne simţim bine în timpul unui contact sexual cu persoana care este cauza supărărilor", exemplifică specialistul.
Frigiditatea poate să apară şi dintr-o teamă excesivă de o sarcină nedorită. Şi, cum se ştie, abstinenţa este singura metodă de contracepţie 100% eficientă, unele femei aleg să rezolve problema astfel. Această cauză este însă dificil de descoperit, întrucât nu foarte multe ajung să o conştientizeze.
Psihologul va pune la punct un plan de bătaie în funcţie de caz: dacă problema e din naştere, sau a apărut pe parcurs, dacă problema are de-a face cu partenerul etc. Şansele de vindecare sunt direct proprorţionale cu gradul de înţelegere a partenerului.

"E mai uşor să pasezi problema la bărbat"

Deşi numărul femeilor care suferă de frigiditate e mare (peste un sfert în întreaga lume) – în ceea ce priveşte terapia, puţine ajung să ceară ajutor profesionist şi aleg treatamente cu rezultate îndoielnice.
"Problemele femeilor nu au fost atât de mult studiate cum au fost tulburările bărbaţilor. Oarecum, femeile sunt dezavantajate, aşa că nici tratamentul nu este pe măsură", mai arată sexologul Mischianu.
În plus, multe femei "au alergie" la psiholog şi nu îşi conştientizează problema. Îşi trimit în schimb partenerii acolo. "Femeile nu sunt informate, mamele nu s-au ocupat de acest aspect. Pot să-mi dau seama de asta din numărul extrem de mic de femei care calcă pragul cabinetului, comparativ cu numărul bărbaţilor. Oarecum, este mai uşor să pasezi problema la bărbat, întrucât la ei este mai uşor de cuantificat decât la femei", conchide medicul primar psihiatru şi sexolog Ana Mischianu.