Analistul consideră că vor fi. „În relația cu România, suntem conștienți că resursele acestei țări sunt limitate, dar ne interesează ca, în limita acestor resurse, să se implice în apărarea propriei securități naționale. Securitatea națională a României nu poate fi mai importantă pentru SUA decât e pentru România. Dar partea română ne-a indicat clar că e dedicată protejării securității sale. Acum problema e implementarea”, susține Friedman.

El a avertizat că SUA nu vor interveni obligatoriu în regiune. „Rușii sunt profund interesați de Ucraina, americanii doar marginal. În anumite condiții, trupele rusești ar putea ocupă vestul Ucrainei, caz în care România are un interes real în viitorul Moldovei, dar și în protejarea sa. Nu cred că Rusia va ataca, dar trebuie să vă pregătiți pentru ce e mai rău, fiindcă în această parte a lumii de obicei se întâmplă ce e mai rău”.

În opinia strategului american, România ar trebui să-și construiască o relație cu vecinii de pe flancuri, polonezii și turcii, care au interese comune, chiar dacă le exprimă diferit. „Împreună formați un cordon sanitar rezonabil împotriva Rusiei. Pot rușii să se extindă atât de departe? Poate nu sunt în stare nici să reia Ucraina, dar o politică națională de securitate nu se construiește din speranțe.” Friedman consideră că gazele de șist sunt o armă care poate fi folosită pentru a evita războiul. „Rusia controlează Europa prin gaze. Aveți nevoie de resurse alternative iar România e cea mai bogată în astfel de resurse. De aceea americanii sunt atât de interesați de resursele voastre”, a spus el.