Evenimentul Zilei > International > Frauda contabilă masivă la Pentagon: Nu se pot da explicaţii pentru 21 TRILIOANE de dolari
Frauda contabilă masivă la Pentagon: Nu se pot da explicaţii pentru 21 TRILIOANE de dolari

Frauda contabilă masivă la Pentagon: Nu se pot da explicaţii pentru 21 TRILIOANE de dolari

Departamentul Apărării rămâne singura Agenție Federală din America care nu a reușit să treacă un audit independent - la 28 de ani după ce Congresul a solicitat acest lucru. Iar modul în care cheltuielile militare ale SUA continuă să crească, chiar și când Pentagonul își desfășoară activitatea de audit pare destul de ciudat.

"Potrivit unui raport recent al Universității de stat din Michigan, între 1998 și 2015, Pentagonul nu a putut să dea explicaţii pentru suma colosală de 21 trilioane de dolari în tranzacțiile financiare", a comentat senatorul Bernie Sanders.  "Este timpul să ne uităm  la depășirea costurilor, la fraudă și la gestionarea defectuoasă financiară pe care a aplicat-o Pentagonul timp de decenii".

"Dar când este vorba de a cheltui 716 miliarde de dolari anual pe armată, dintr-o dată există o tăcere asurzitoare din partea colegilor republicani cu privire la deficit.  Acest lucru este inacceptabil", a subliniat senatorul.

Printre tacticile de spălare a banilor pe care Pentagonul le folosește sunt așa-numitele "fonduri de un an" – fonduri pe  care intenționează să le cheltuie într-un singur an fiscal – devin transferate într-un fond pe cinci ani. Această manevră profită de  faptul că legea federală nu impune returnarea "banilor pe cinci ani". O astfel de împărțire a banilor  poate fi repetată de nenumărate ori "până când fondurile devin practic imposibil de detectat", spune un veteran al Pentagonului care a insistat asupra anonimatului pentru a-și păstra slujba ca lobbyist la Pentagon.  

În anul fiscal 2015, de exemplu, Congresul a alocat 122 de miliarde de dolari armatei americane. Totuși, înregistrările financiare ale DoD pentru bugetul armatei din 2015 au inclus o sumă de 6,5 trilioane de dolari (da, trilioane). Nu au existat intrări de registru sau chitanțe pentru a susține modul în care se presupune că au fost cheltuite 6,5 trilioane de dolari. Într-adevăr, mai mult de 16.000 de înregistrări care ar putea dezvălui fie sursa, fie destinația a unora din cele 6.500 trilioane  de dolari au fost "eliminate", a raportat biroul general al inspectorului .

Un angajat al Congresului cu o lungă experiență în investigarea bugetelor Pentagonului, vorbind tot sub anonimat din cauza necesității de a continua să lucreze cu oficialii DoD, a declarat pentru Nation : "Nu știm cum sunt cheltuiţi banii Pentagonului. Știm ce finanțare totală este alocată pentru fiecare an, dar nu știm cât de mult din această finanțare este cheltuită pentru programele planificate, ce costă de fapt, dacă plățile merg la conturile corespunzătoare. Dacă s-ar întâmpla așa ceva în sectorul privat, oamenii ar fi concediați și urmăriți penal ".