Înainte de a se întreține în privat, cei doi au schimbat câteva vorbe în fața presei: „Vizita de azi a dvs, deși scurtă, este o adevărată vizită de lucru!”, a subliniat Putin importanta de a-l fi „deturnat” pe liderul european. „Am auzit discursul dvs. Trebuie să evităm ca noi ziduri să ne despartă!”, a răspuns Hollande împăciuitor, referindu-se la discursul războinic la adresa „inamicilor Rusiei” din Occident, pe care Putin îl rostise cu două zile înainte.

Într-adevăr, Hollande și-a asumat rolul de „porumbel al păcii”: a fost primul lider occidental care a vizitat Rusia de la începutul crizei ucrainene.

„Astăzi, aș dori, împreună cu președintele Putin, să transmitem un mesaj de dezescaladare (a conflictului – n.r.), și aceasta este posibilă”, a mai adăugat Hollande.

În ciuda surprizei, tatonările pentru o întâlnire Hollande – Putin datează de multă vreme, a dezvăluit Le Figaro, însă secretul a fost păstrat cu strășnicie. Ieșirea belicoasă de joi a liderului rus, în sala de festivități de la Kremlin, putea să arunce în aer tot aranjamentul. Într-un discurs mușcător și pe alocuri furibund, Putin a măturat pe jos cu Occidentul, cu „dușmanii Rusiei”. Niciodată Occidentul, cu „valorile lui străine”, nu va putea să îndoaie Rusia, a tunat micul dictator.

Vorbitorul a fost foarte atent la nuanțe: desigur, autoritățile ucrainene au acționat cu „cinism”, „au împușcat, au ucis oameni”, „i-au ars de vii” pe opozanți; însă conducerea actuală de la Kiev este totuși doar o marionetă a Occidentului, a acuzat Putin. „Chiar fără Ucraina și Crimeea, Statele Unite și aliații lor ar fi inventat ceva (…) Hitler se pregătea să nimicească Rusia și să ne împingă până la Urali. Toată lumea trebuie să-și aducă aminte cum s-a terminat totul!”

Finalul a fost apoteotic: Nu, el, Putin, nu are de gând să rupă relațiile cu Uniunea Europeană, nici cu Statele Unite, dar…

Rusul și-a corectat cu mâna lui discursul, și a făcut modificări pe text de mai multe ori, ultima oară chiar cu puțin înainte de a-l rosti. Calculând cât este dispus să înghită Francezul. Pentru că discursul era doar prima treaptă a rachetei: a doua treaptă era întâlnirea cu Hollande. De felul cum prima o aprindea pe a doua depindea succesul misiunii.

Aflând pe canalele diplomatice deschise între Kremlin și Elysée că președintele francez este gata să ia sâmbătă dinaintea lui poziția covoraș, Putin și-a încărcat discursul cu toată dinamita de care a fost capabil. Cu cât mai devastator, cu atât mai strălucită victorie pentru el avea să fie vizita Francezului. Și cu atât mai mare breșa în Coaliția Occidentală

Iar Francezul nu i-a dezamăgit așteptările. Vineri, a doua zi după ce Putin executase devastatorul atac diplomatic, Hollande s-a purtat ca o felină din familia Pisicilor Socialiști. Întrebat la Astana despre criza ucraineană, el a adresat un miorlăit pacifist și neutru la „dezescaladare verbală”, dar și în teren, a conflictului. Atât!

Mâțâitul graseiat a gâdilat în mod plăcut orgoliul lui Putin. Prin intermediul liderului kazah Nursultan Nazarbaiev, întâlnirea de a doua zi este bătută în cuie. Mândru, Hollande o sună de Angela Merkel, să se laude cu isprava sa.

„Nu avem nevoie de noi ziduri care să ne despartă…” Departe de a fi un porumbel al păcii, Franța joacă acum, a câta oară?, rolul de Baros Rusesc! Navele Mistral se leagănă voioase în apele tulburi ale Hexagonului.