Evenimentul Zilei > International > Franţa intră într-o „nouă eră” a extremei drepte
Franţa intră într-o „nouă eră” a extremei drepte

Franţa intră într-o „nouă eră” a extremei drepte

Din cauza neîncrederii în guvern, extrema dreaptă (5%) a avut, la alegerile municipale, o ascensiune spectaculoasă în faţa partidelor de stânga (38%) şi a opoziţiei de dreapta, în uşor progres (47%).

Lidera Frontului Naţional, formaţiunea populistă fran ceză, Marine Le Pen, a triumfat chiar înainte de turul al doilea al alegerilor locale, pentru că a reuşit să facă din partidul său centrul dezbaterilor şi o forţă în disputele politice.
"Cutremur" pe scena politică
Presa franceză a descris rezultatele alegerilor municipale, desfăşurate duminică, ca pe "o palmă" dată preşedintelui Francois Hollande (Liberation) sau "un cutremur" (Le Monde). Partidul Socialist a înregistrat un scor mai prost decât cel anticipat de sondajele de opinie, în multe oraşe. Câştigătorul simbolic, înaintea celei de-a doua runde a alegerilor, din 30 martie, este Marine Le Pen.
Aşa cum remarca şi publicaţia "The Economist", francezii s-au săturat deja de Hollande, după mai puţin de doi ani de mandat. Din cauza creşterii şomajului şi a amatorismului politic, popularitatea sa a ajuns la 19%, cea mai scăzută a unui preşedinte francez, în această fază a mandatului. Absenteism ridicat Alegătorii au tras un semnal de alarmă şi prin faptul că au stat acasă, absenteismul crescând de la 33% în 2008, la 39% acum, un record pentru alegerile locale. Socialiştii au scăzut la urne şi în oraşe în care se aşteptau la scoruri bune. În Marsilia, stânga spera să obţină primăria, dar candidatul socialist, Patrick Mennucci, a ajuns doar pe locul trei, cu 21% dintre voturi. Premierul Jean- Marc Ayrault a recunoscut că rezultatele arătă "îngrijorarea şi îndoielile" electoratului.
Frontul Naţional a ieşit pe primele locuri în multe oraşe, intrând în turul doi. Printre acestea se numără Frejus, cu 40%, Frobach cu 36% şi Perpignan cu 34%. Partidul are deja 400 de locuri în consiliile locale, multe în oraşe mici sau sate, unde alegerile s-au încheiat.
Marine Le Pen a anunţat triumfătoare "sfârşitul bipolarizării" şi a împărţirii voturilor între stânga şi dreapta. "O nouă forţă extraordinară, independentă, s-a născut, aceasta va zgudui din temelii viaţa politică franceză", a spus ea.