Rectorul SNSPA, fostul ministru al Educației Remus Pricopie, apropiat de Victor Ponta și Corina Crețu, l-a invitat pe liderul european în București. „Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) va acorda înalta distincţie de Doctor Honoris Causa prim-vicepreşedintelui Comisiei Europene, Frans Timmermans. Evenimentul se va desfăşura în Aula Bibliotecii Centrale Universitare „Carol I”, începând cu ora 16:00”, se arată într-un comunicat.

Potrivit surselor EVZ, Timmermans a acceptat invitația de dragul Corinei Crețu, dar și pentru a da un semnal conducerii PSD. Acesta s-a dovedit un critic dur al Guvernului și chiar a lăsat să se înțeleagă că ar putea propune excluderea PSD din grupul socialiștilor europeni. Fostul adjunct al SRI Florian Coldea a participat la eveniment.

Împăcarea de la Madrid

Liderii PSD, la rândul lor, l-au criticat nemilos pe Frans Timmermans și, până în preajma Congresului PES au anunțat că nu susțin candidatura acestuia la șefia Comisiei Europene.

 Frans Timmermans a păstrat tonul dur, dar a devenit mai conciliant după întâlnirea cu Liviu Dragnea de la Madrid. Acesta a declarat pentru Politico.eu că liderul PSD i-a transmis că nu vrea să părăsească familia europeană și că dorește ca posibilile neînțelegeri să fie rezolvate. Când Dragnea și-a luat aceste angajamente au fost martori Serghei Stanișev, președintele PES, și Udo Bullmann, liderul grupului socialiștilor și democraților din Parlamentul European.

La câteva zile, Timmermans a declarat pentru Politico.eu că a fost „foarte strict și foarte clar” în cadrul întâlnirii cu socialdemocrații români și a precizat că nu știe dacă „Dragnea chiar crede ce spune”.

Oficialul european a adăugat că liderul PSD ar fi spus presei din România că „toate problemele au fost deja rezolvate, dar, din păcate, nu este așa”. Principalul reproș al liderului european este legat de nerespectarea valorilor fundamentale legate de statul de drept și spune că că nu poate exista niciun compromis în acest domeniu. „Acesta este mesajul pe care i l-am transmis eu, Serghei și UDO: Liviu, dacă vreţi să faceţi parte din această familie, trebuie să respectaţi valorile noastre fundamentale! Şi Liviu a spus că vor face acest lucru și vom avea discuţii în zilele și săptămânile următoare”, a declarat Frans Timmermans.

Întâlnirea cu premierul

După evenimentul de la SNSPA, Frans Timmermans a avut o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă. Ieri, după ședința Biroului Permanent al PSD, prim-ministrul a spus că este foarte bine că liderul european merge la SNSPA. În legătură cu subiectul discuțiilor, Dăncilă a spus că va fi probabil despre justiție.

„Nu pot să anticipez despre ce voi discuta cu domnul Timmermans. În cadrul discuțiilor probabil va fi abordat și subiectul legat de justiție, dar mai sunt și alte subiecte pe care trebuie să le discutăm, nu numai cel legat de justiție. Cred că în ultima perioadă singurul nostru subiect a fost cel legat de justiție. Pe mine ca prim ministru, pe lângă justiție mă procupă și problemele economice, mă preocupă investițiile”, a declarat Dăncilă. Cei doi au avut și săptămâna trecută o întrevedere. Un purtător de cuvânt al Comisiei Europene a transmis că Frans Timmermans s-a declarat îngrijorat cu privire la situaţia din Justiţie. Premierul Viorica Dăncilă a transmis că dialogul a fost constructiv. „Ne-a arătat aprecierea pentru modul remarcabil în care neam exercitat mandatul de preşedinţie rotativă”, a spus șefa Executivului după întâlnire.

Ponta este exaltat

Președintele Pro România a declarat ieri, pentru EVZ, că formațiunea pe care o conduce, deși nu este membră PES, susține candidatura lui Frans Timmermans la șefia Comisiei Europene. „Acum așteptăm să vedem dacă îl susține și PSD, așa cum a promis Dragnea la Madrid”, a spus Victor Ponta.

Urmărit penal

Gestul de frondă al oficialului european la adresa PSD ar putea fi, pe lângă simpatia lui pentru Corina Crețu, și faptul că Secţia pentru investigarea infracţiunilor din Justiţie a deschis pe numele lui Frans Timmermans şi al altor oficialai ai CE un dosar penal ca urmare a plângerii depuse de publicaţia online „Lumea justiţiei”. Publicația i-a acuzat de falsificarea raportului MCV. Plângerea îi vizează şi pe comisarul european pe Justiţie Vera Jourova, Procurorul General al României, Augstin Lazăr, şi pe şefa reprezentanţei Comisiei Europene în România, Angela Cristea. Comisia Europeană a precizat că autorităţile naţionale nu au jurisdicţie în astfel de cazuri.

 

PSD decide

Pe de altă parte, pentru candidatura la șefia Comisiei Europene, Frans Timmermans are nevoie de PSD. Potrivit ultimului sondaj făcut de Politico.eu, PSD se menține în frunte, cu 10 locuri în Parlamentul European. Pro România ar obține 4 voturi. Locomotiva PSD va Rovana Plumb, care deschide lista pentru alegerile europarlamentare. Organizațiile din Oltenia îl susțin pe Claudiu Manda, iar cele din regiunea de Sud-Est îi susține pe Dan Nica și Andi Cristea