Evenimentul Zilei > International > Francezii sunt de partea generalilor în conflictul cu Macron. Risc mare de război civil
Francezii sunt de partea generalilor în conflictul cu Macron. Risc mare de război civil

Francezii sunt de partea generalilor în conflictul cu Macron. Risc mare de război civil

Francezii, în marea lor majoritate, susțin scrisoarea deschisă prin care generalii în retragere avertizează cu privire la riscul izbucnirii unui „război civil” în țară. intervenție militară.

Un sondaj realizat de LCI pentru Harris Interactive a constatat că 58% dintre respondenți susțin scrisoarea foștilor militari. Mult mai grav pentru președintele Emmanuel Macron este că 49% dintre cei care au răspuns la întrebările sondajului susțin că ar sprijini armata dacă decide să „acționeze singură pentru a restabili ordinea”.

Armata chemată să preia puterea?

Publicată inițial de revista de dreapta Valeurs Actuelles, scrisoarea susține că „islamismul” și „anti-rasismul” amenință să declanșeze un război civil în Franța.


Descoperire arheologică spectaculoasă. Misterul peșterii amprentelor umane


Scrisoarea a fost semnată de 20 de generali pensionari, împreună cu alți 1 000 de foști militari. Printre semnatari se numără, însă, și cel puțin 18 militari activi. Ca răspuns, guvernul francez a declarat că soldații care se află în serviciu se vor confrunta cu sancțiuni militare, în timp ce foștii semnatari militari vor fi privați de privilegii. Establishmentul francez pare să se teamă, în primul rând, de amenințarea voalată pe care o cuprinde documentul, mai ales de pasajul în care foștii militari avertizează că măsurile guvernamentale „laxe” pot face necesară „intervenția camarazilor noștri [militari] din serviciu activ într-o periculoasă misiune de protecție a valorilor civilizației noastre”.
Cifrele sondajului arată că francezilor le e teamă de o adevărată catastrofă. Aproximativ 73% dintre respondenți se tem că Franța s-ar putea dezintegra, în timp ce 86% consideră că există părți ale țării în care legislația franceză nu se mai aplică.

„Guvernul subminează legea și ordinea”

Într-o desolidarizare masivă de regimul progresist al lui Macron, 62% au declarat că guvernul a subminat legea și ordinea cu răspunsul său la protestele Vestelor galbene din 2018-19, în timp ce 45% avertizeazîă că Franța ar putea sî se îndrepte spre un război civil.

Reacționând la scrisoare, premierul francez Jean Castex a spus că acei soldați implicați au încălcat „onoarea și datoria” armatei și principiile republicane ale Franței. Mai mult, generalul Francois Lecointre, șeful statului major al forțelor armate, a declarat că soldații care au semnat documentul trebuie să se prezinte în fața unui consiliu militar care să-i scoată rapid din serviciul activ.

Purtătorul de cuvânt al ministerului francez al apărării, Herve Grandjean, a sugerat că soldații au încălcat regulile militare privind „criticarea deschisă a guvernului sau apelarea la camarazi și pentru a lua armele pe teritoriul național”.
Scrisoarea a fost salutată de liderul Adunării Naționale, Marine Le Pen.
Contracandidata lui Macron la viitoarele alegeri i-a invitat pe semnatari să i se alăture „la viitoarea bătălie, care este bătălia Franței”.
Această invitație a fost condamnată ca un „apel la rebeliune” de ziarul de extrema stânga Liberation, notează ziarul britanic Daily Express. 

“Imperiul” african al lui Macron se prăbușește. “Jocul murdar” al președintelui Franței