Peisaje "horror" într-un spital în care ţi-ar fi frică să calci, chiar în centrul Capitalei

Peisaje "horror" într-un spital în care ţi-ar fi frică să calci, chiar în centrul Capitalei

Ziduri care se jupoaie, picioare de scaune amestecate în grămezi de moloz, lifturi blocate şi nici picior de om. Nu este tabloul unei case părăsite, ci chiar al unui spital dintr-o zonă centrală a Capitalei.

Spitalul Judeţean Ilfov, aflat în zona Piaţa Muncii, funcţionează cu cameră de gardă şi secţii de neonatologie, cardiologie, chirurgie şi chiar oncologie. Fotografiile de pe site-ul unităţii sunt însă departe de realitate. Acum doi ani, pacienţii spitalului au tras o sperietură zdravănă când o bucată din tavanul unităţii de pe Bulevardul Basarabiei s-a prăbuşit din cauza infiltraţiilor. Potrivit conducerii, acea parte a spitalului urma să intre în reabilitare, recunoscând că ultima renovare se făcuse în 1980. O vizită în spital arată însă că de atunci nu s-a schimbat prea multe. Incursiune în maternitatea groazei Încă de la intrare, ai impresia că eşti într-un sat fără câini. Liftul este blocat la etajul 2, iar faptul că pe fiecare palier situaţia este la fel dă de înţeles că a rămas în aceeaşi poziţie de ceva timp. Pe măsură ce înaintezi, peisajul devine mai sumbru şi la propriu, şi la figurat. E nevoie de o atingere uşoară pentru ca din pereţi să înceapă să cadă tencuiala, iar din tavan curg firicele de nisip. Pacienţii sunt o specie rară, doar o bătrână urcă scările gâfâind, sprijinindu-se de balustradă. Holurile sunt cufundate în linişte, nu e nici urmă de hărmălaia din spitalelor de urgenţă. Doar o asistentă fumează o ţigară într-un colţ, în timp ce bea dintr-o doză de cola. La etajele superioare, a funcţionat cândva o secţie de obsterică-ginecologie. Acum, accesul în maternitate e blocat de grilaje închise cu lacătul, care lasă să se întrevadă maldăre de aparatură medicală veche şi mobiler în degradare. De pe terasă, o uşă dă într-o cameră ce pare a fi fost o sală de naştere sau chiar o sală de curs, dacă e să ne luăm după imaginea de pe unul din pereţi. Datând din 1990, pictura în ulei reconstiuie actul naşterii şi are în prim plan un medic care ridică într-un mod straniu un făt. Singurele obiecte care fac legătura cu actualitatea sunt sticla goală de bere Salitos din spatele unui hidrant spart şi desenul indecent de pe tablă.

Istoric scandalos Dincolo de imaginile care arată degradarea, Spitalul Judeţului Ilfov s-a aflat nu de puţine ori în centrul unor scandaluri, legate atât de managementul defectuoas, cât şi de activitatea medicilor. Presa a relatat, anul trecut, situaţia economică dezastruoasă a instituţiei, de care s-ar face vinovat chiar managerul spitalului. Dacă fostul director, Lucian Duţă, lăsase în conturi 11 miliarde de lei, Eduard Armeanu, cel care l-a urmat, a reuşit în scurt timp de la preluarea şefiei să acumuleze datorii de 55 de miliarde de lei.  Acum patru ani, unul dintre medici a făcut obiectul unui caz de malpraxis. O femeie acuza un ginecolog de moartea fătului său, care a survenit în urma unei investigaţii. În acest caz a fost sesizat şi Parchetul.

FOTO: VLAD STĂNESCU

Ne puteți urmări și pe Google News