Evenimentul Zilei > Justitie > Fotbaliștii de la Săgeata Năvadoari i-au dedicat victoria edilului acuzat de corupție. PSD: Avem încredere în nevinovăția primarului!
Fotbaliștii de la Săgeata Năvadoari i-au dedicat victoria edilului acuzat de corupție. PSD: Avem încredere în nevinovăția primarului!

Fotbaliștii de la Săgeata Năvadoari i-au dedicat victoria edilului acuzat de corupție. PSD: Avem încredere în nevinovăția primarului!

Primarul din Năvodari, Nicolae Matei (PSD), reţinut, vineri, pentru fapte de corupţie şi care în luna aprilie a fost condamnat de Tribunalul Constanţa la trei ani şi jumătate de închisoare pentru dare de mită, decizie nedefinitivă, a fost eliberat din arest şi va fi cercetat sub control judiciar.

Matei a fost reţinut, vineri, pentru 24 de ore de către procurorii DNA pentru fapte de corupţie, iar sâmbătă a fost prezentat Curţii de Apel Constanţa cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.Instanţa a decis ca primarul din Năvodari să fie cercetat în libertate sub control judiciar. Hotărârea nu este definitivă, putând fi contestată de procurorii DNA, transmite corespondentul Mediafax.

O decizie similară a fost luată de Curtea de Apel Constanţa şi în cazul lui Isidor Gurgu, anchetat de DNA în acelaşi dosar.

 

Reținerea edilului

 

Primarul Nicolae Matei a fost reţinut, vineri, pe 24 de ore pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu, cu obţinere de foloase necuvenite pentru sine sau pentru altul, în formă continuată, o infracţiune de abuz în serviciu sub forma tentativei şi dare de mită.

De asemenea, în acelaşi dosar a fost reţinut pentru 24 de ore şi Isidor Gurgu, persoană fără calitate specială, acesta fiind acuzat de spălare de bani şi complicitate la tentativă de abuz în serviciu.

 

Fotbaliștii i-au dedicat golul

 

Echipa locală de fotbal Săgeata Năvodari a câștigat  primul meci oficial  din  noul sezon. Pe stadionul Flacăra, formația năvodăreană a învins cu scorul de 2-1 pe ACS Berceni. Jucătorii au dedicat primul gol edilului Nicoale Matei. Potrivit DNA, una din acuzații vizeaz chiar finanțarea ilegală a clubului de fotbal. “în perioada 1 septembrie 2010 – 21 mai 2014, în calitate de primar al orașului Năvodari, inculpatul Matei Nicolae a efectuat mai multe plăți către Asociația Fotbal Club Săgeata Năvodari, în cuantum total de 12.653.000 lei, cu încălcarea dispozițiilor legale aplicabile în domeniu.”

 

Comunicatul PSDNăvodari

 

Organizația locală Năvodari a PSD a remis un comunicat de presă, referitor la reținerea primarului orașului Năvodari, Matei Nicolae, de către procurorii DNA. Comunicatul integral este următorul:

„Organizația Locală Năvodari a Partidului Social Democrat a luat act cu surprindere de faptul că DNA Constanța a luat măsura reținerii pentru 24 de ore a președintelui organizaței locale, d-nul Matei Nicolae.

Așa cum arătam și în trecut,  nu înțelegem necesitatea adoptării unei astfel de măsuri din moment ce primarul Nicolae Matei nu a reprezentat, nu reprezintă și nu va reprezenta un pericol social pentru orașul Năvodari, dând dovadă în permanență de transparență și deschidere față de toate organele de control și față de organele de urmărire penală.

Reiterăm că pe perioada celor două mandate ale primarului Nicolae Matei, toate înscrisurile și actele administrative care au emanat de la Primăria Orașului Năvodari au fost emise în temeiul unor hotărâri ale Consiliului Local Năvodari, unor rapoarte de evaluare elaborate cu respectarea legii, toate acestea fiind verificate de către toate structurile administrative cu prerogative de verificare a legalității, astfel cum este Instituția Prefectului Județul Constanța.

Constatăm cu maximă uimire, încă odată, că stabilirea unor pretinse prejudicii se face în continuare, în România, în mod unilateral, numai de către experții desemnați de DNA, formularea oricăror obiecțiuni nefiind luată în considerare de către organele de urmărire penală.

Organizația PSD Năvodari are încredere în Justiție și consideră că întotdeauna adevarul va învinge. Avem încredere în nevinovăția primarului orașului Năvodari. Toți membrii organizației locale, simpatizanții  și locuitorii orașului Năvodari îl susțin pe primarul Nicolae Matei ! ”

 

Acuzațiile DNA

 

Conform DNA, în calitate de primar al oraşului Năvodari şi de preşedinte al Comisiei locale pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor Năvodari, Nicolae Matei a decis reconstituirea dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri situate în intravilanul localităţii, pe malul Mării Negre, cu încălcarea legilor care reglementează desfăşurarea acestei proceduri, dar şi a dispoziţiilor definitive şi irevocabile ale instanţei de judecată.

Astfel, Primăria Năvodari a fost prejudiciată cu 96.968.771 de lei, reprezentând contravaloarea terenurilor respective, care au fost obţinute de către persoane apropiate primarului.

De asemenea, Nicolae Matei este acuzat de procurorii DNA că a vândut la un preţ derizoriu trei terenuri în suprafaţă de 20,6419 de hectare, 15,9850 de hectare şi 25,090 hectare. Astfel, a fost provocată Primăriei o pagubă de 1.853.970,4 lei, respectiv diferenţa dintre suma de 2.129.480 lei (reprezentând valoarea reală a terenurilor) şi suma de 275.509,6 lei (reprezentând preţul plătit de cumpărător pentru cele trei terenuri). Contractul de vânzare-cumpărare pentru cele trei terenuri aparţinând domeniului privat al oraşului Năvodari a fost încheiat în numele SC Dormarbib Group de către Gurgu Isidor, care ştia că cele trei terenuri provin din săvârşirea unei infracţiuni de către primarul Matei, mai spun procurorii DNA.

Potrivit unui comunicat al DNA, într-un demers separat primarul Nicolae Matei a încheiat un contract de schimb cu sultă (sumă de compensare) autentificat la un birou notarial în data de 20 decembrie 2012. Prin acesta, primarul a transmis şi, respectiv, urma să transmită dreptul de proprietate asupra a patru terenuri în suprafaţă totală de 12.055 de metri pătraţi şi a achitat o sultă de 2.592 de lei, iar în schimb a primit de la SC Dormarbib Group SRL suprafaţa de 7.315 metri pătraţi de teren în intravilanul oraşului Năvodari. Astfel, s-ar fi putut provoca Primăriei o pagubă de 4.919.932 lei, reprezentând diferenţa dintre valoarea reală a terenurilor schimbate şi care urmau să fie schimbate (5.846.780 lei) de către oraşul Năvodari, plus sulta de 2.592 lei şi valoarea terenului schimbat de SC Dormarbib Group SRL (929.440 lei), precum şi un folos necuvenit SC Dormarbib Group SRL.

 

Șpagă la judecător

 

De asemenea, procurorii DNA mai spun că în perioada 1 septembrie 2010 – 21 mai 2014, în calitate de primar al oraşului Năvodari, Nicolae Matei a făcut mai multe plăţi către Asociaţia Fotbal Club Săgeata Năvodari, în valoare totală de 12.653.000 de lei, cu încălcarea dispoziţiilor legale.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: