Fostul șef al Armatei Ucrainei susține că autoritățile române i-ar fi cerut să nu discute despre dronele rusești căzute în țară

Fostul șef al Armatei Ucrainei susține că autoritățile române i-ar fi cerut să nu discute despre dronele rusești căzute în țarăValeri Zalujnîi. Sursa foto: Platforma X

Valeri Zalujnîi, fostul șef al Armatei Ucrainei, a declarat că autoritățile de la București i-au solicitat să nu discute despre incidentele în care dronele rusești au pătruns pe teritoriul României. Potrivit acestuia, oficiali români l-au contactat telefonic pentru a-i reproșa că activarea sistemelor de bruiaj a deviat traiectoria dronelor către România.

Zalujnîi: „Uneori mă sunau și îmi spuneau să păstrez tăcerea”

„M-au sunat românii și mi-au reproșat că am pornit sistemele de bruiaj, iar dronele au ajuns la ei. ‘Dar de ce nu le doborâți?’ i-am întrebat”, a relatat acesta.

În prezent, el este ambasador al Ucrainei în Marea Britanie și este una dintre cele mai respectate voci militare din țara sa. În cadrul unei conferințe recente, acesta a criticat lipsa de reacție a NATO, afirmând că state precum România, Polonia și țările baltice își pierd încrederea în eficiența alianței.

Fostul comandant militar a precizat că oficialii români i-ar fi cerut, în repetate rânduri, să nu discute despre incidentele în care drone rusești au pătruns în spațiul aerian românesc.

„Uneori mă sunau și îmi spuneau să păstrez tăcerea. Îi întrebam: Au căzut la voi două drone Shahed, de ce tăceți? Răspundeau: «Vă rugăm să păstrați tăcerea»”, a mai povestit acesta.

Incidentele cu dronele rusești în România s-au repetat

Ucraina a anunțat, vara trecută, că drone rusești au intrat în România prin Vilkove. Armata Română a confirmat ulterior că radarele și aeronavele F-16 au urmărit o dronă pe teritoriul național, dar aceasta nu a fost doborâtă.

Premierul Marcel Ciolacu a minimalizat incidentul, afirmând: „Nu au fost probleme deosebite pe teren (…) Asta este, avem un război la granița cu România”.

Marcel Ciolacu

Marcel Ciolacu. Sursa foto: Facebook

Incidentele cu dronele rusești în România s-au repetat, unele fiind doborâte de armată, altele explodând la sol fără victime sau pagube majore. Valeri Zalujnîi a criticat NATO, considerând-o o alianță depășită din punct de vedere moral și militar.

„NATO este învechit, atât moral, cât și fizic. Din păcate, ca instituție militară, nu are nicio putere astăzi. Sau, dacă are, se termină în aproximativ o lună. Într-o lună, orice țară va fi îngenunchiată. Ucraina este bombardată, în medie, cu 3.000 de rachete de peste 100 kg. Ca să le dobori, ai nevoie de 10.500 de rachete antiaeriene. Costul? Între 800.000 și 10 milioane de dolari bucata. Nu ai cum să le produci atât de repede. Se termină mâine”, a declarat acesta.

O nouă arhitectură de securitate europeană, independentă de NATO

Zalujnîi susține că NATO este influențată de interese politice și economice, fiind blocată într-un cerc vicios al contractelor militare. El propune o nouă arhitectură de securitate europeană, independentă de NATO, și vede alianța JEF (Joint Expeditionary Force) ca o posibilă alternativă, deși recunoaște existența unor obstacole majore.

„Această nouă arhitectură ar putea fi singura noastră garanție reală de securitate. Repet, aceasta este părerea mea personală, nu poziția oficială a Statului Major sau a altcuiva. E pur și simplu gândirea mea, ca un om mai în vârstă, care încearcă să înțeleagă realitatea”, a mai spus acesta.