"Islamul va fi moartea Europei", susţin protestatarii din Varşovia, oraş în care religia catolică are aproximativ 5.000 de adepţi.

Sute de oameni au participat la demonstraţii şi în Praga sau Bratislava, câţiva dintre ei ridicând bannere pe care scrie: Nu sunteţi bineveniţi! PLECAŢI acasă!

Vasta demonstraţie din Bratislava vine după ministrul de interne Robert Kalinak a confirmat faptul că Slovacia se va opune oricăror decizii privind cotele obligatorii de refugiaţi.

Kalinak urmează să se întâlnească cu ceilalţi 27 miniştri ai statelor membre UE la o reuniune de urgenţă pentru a discuta despre criza refugiaţilor.

"Am un mandat primit din partea Guvernului şi a Parlamentului pentru a mă opune oricărei propuneri privind cotele obligatorii de refugiaţi pentru că nu au niciun sens, sunt îndreptate împotriva refugiaţilor şi nu rezolvă nicio criză în niciun fel", a spus ministrul de interne al Slovaciei.

Ungaria a privit 180.000 de oameni pătrunzând ilegal în acest an pe teritoriul său şi a adoptat noi legi dure care vor intra în vigoare de joi, lucru care înseamnă că oricine trece ilegal graniţa va fi deportat sau chiar închis.

"Oamenii ăştia nu fug de niciun pericol şi nu au de ce să se teamă pentru vieţile lor", a spus premierul Viktor Orban pentru o publicaţie germană.

Organizaţia Internaţională pentru Migraţie a declarat, vineri, că mai bine de 430.000 de oameni au trecut Mediterana către Europa în acest an, iar 2.748 au murit pe drum sau au fost dispăruţi.

Premierul Ungariei a criticat decizia cancelarului german Angela Merkel de a relaxa legile cererii de azil, afirmând că a cauzat haos şi acuzând liderii europeni că trăiesc într-o ţară de vis.

Orban a respins ideea cotelor , afirmând că sunt o iluzie.

"Influxul este interminabil: din Pakistan, Bangladesh, Mali, Etiopia, Nigeria. Dacă vin toţi aici, atunci Europa se scufundă".

Cancelarul Austriei a criticat ţara vecină, comparând tratamentul lui Orban faţă de migranţi cu cruzimea erei naziste.

"Înghesuirea refugiaţilor în trenuri în speranţa că vor pleca departe de tot, aduce aminte de cea mai întunecată perioadă a continentului nostru", a spus Werner Faymann, cancelarul Austriei pentru Der Spiegel.

Comentariile vin în contextul informaţiilor potrivit cărora mai mulţi demonstranţi anti-migranţi au lovit un trecător, în ceea ce se crede a fi un atac rasist în capitala Poloniei, duminică.

Forţele de ordine au reuşit să intervină, îndepărtându-I pe protestatari de omul lovit. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei din Varşovia, Mariusz Mrozey, a declarat că marşul a fost calm şi fără incidente.