Evenimentul Zilei > Justitie > Fost secretar de stat și director din Poșta Română, judecați după ce au devalizat Poșta Română
Fost secretar de stat și director din Poșta Română, judecați după ce au devalizat Poșta Română

Fost secretar de stat și director din Poșta Română, judecați după ce au devalizat Poșta Română

Procurorii DNA l-au trimis în judecată, în stare de arest preventiv, pe Marius Constantin Fecioru, fost secretar de stat în Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, însărcinat cu restructurarea Companiei Naţionale Poşta Română SA (CNPR). Fecioru este acuzat de constituire de grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu în formă continuată şi complicitate la trafic de influenţă.

Potrivit unui comunicat al DNA, în dosar au fost deferiţi justiţiei, în stare de arest preventiv – Mioara Pribescu, la data faptelor director executiv al Direcţiei economice din CNPR SA, pentru constituire de grup infracţional organizat, instigare la abuz în serviciu, în formă continuată şi trafic de influenţă; sub control judiciar – Constantin Olimpiu Nicolae, la data faptelor directorul Direcţiei Regionale de Poştă Braşov, pentru constituire de grup infracţional organizat şi abuz în serviciu, în formă continuată.

DNA precizează că Marius Fecioru, în calitate de secretar de stat însărcinat 'să coordoneze, să monitorizeze şi să ia toate măsurile necesare pentru restructurarea Companiei Naţionale Poşta Română SA pe centre de profit', 'să monitorizeze implementarea Strategiei de restructurare şi modernizare a Companiei Naţionale Poşta Română, aprobată prin hotărâre de guvern', Mioara Pribescu şi Constantin Nicolae, împreună cu alte persoane, au constituit o grupare ce a pus în aplicare un mecanism prin care CNPR distribuia trimiteri poştale, fără ca pentru o parte din corespondenţa prezentată de o anumită societate comercială să încaseze preţul serviciului prestat.

Distribuire ilegală

"În consecinţă, în perioadă mai 2011 – martie 2012, prin încălcarea atribuţiilor de serviciu, Constantin Nicolae, la instigarea Mioarei Pribescu şi a lui Marius Fecioru, a dispus distribuirea repetată de către CNPR, fără ştampilare şi facturare, în folosul unei anumite societăţi, a unor loturi de corespondenţă procesate în poştă hibridă (serviciu complex ce combina serviciul nonpoştal de pregătire cu serviciul poştal de trimitere a corespondenţei comerciale). Loturile de corespondenţă comercială erau indicate de Constantin Nicolae ori de Mioara Pribescu", se arată în comunicat.

Procurorii au constatat că astfel a fost provocat CN Poşta Română SA un prejudiciu de peste 1.128.000 lei, la care se adaugă dobânzi /penalităţi în valoare de peste 38.000 lei.

Roluri prestabilite

DNA menţionează că, prin dispoziţiile date, Nicolae a exploatat nu doar ambiguităţile funcţionării serviciului de poştă hibridă, ci şi o cutumă la care se recurge în CNPR în situaţii de excepţie (determinate de necesitatea respectării normelor de funcţionare a companiei, care prevăd timpi de circulaţie a trimiterilor poştale), când se distribuie corespondenţa fără a se număra şi ştampila, facturarea făcându-se în baza volumelor de trimiteri indicate de clienţi. Sursa citată subliniază că gruparea infracţională cunoştea o anumită continuitate, colaborare, coordonare şi o structură bine determinată, în care fiecare membru şi-a asumat roluri prestabilite.

De asemenea, procurorii susţin că, în considerarea faptului că a tolerat un mecanism de fraudare care avantaja o societate privată, Pribescu, în 21 decembrie 2011, le-a solicitat reprezentanţilor societăţii favorizate şi apoi a obţinut de la aceştia, având susţinerea lui Marius Fecioru, un folos pentru altul, şi anume asumarea costurilor distribuirii de Poşta Română a scrisorilor conducătorului Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale (e vorba de 14.280 de felicitări de Crăciun, destinate alegătorilor din judeţul Bacău). Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Braşov, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.

Publicat in categoriile: Justitie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: