Evenimentul Zilei > Politica > Un fost premier PSD îi zgâlțâie scaunul lui Dragnea: Moțiune de cenzură și guvern de uniune națională!
Un fost premier PSD îi zgâlțâie scaunul lui Dragnea: Moțiune de cenzură și guvern de uniune națională!

Un fost premier PSD îi zgâlțâie scaunul lui Dragnea: Moțiune de cenzură și guvern de uniune națională!

Fost premier PSD, dat jos după o ceartă cu Dragnea, Mihai Tudose dă semnalul de luptă către toată Opoziția: moțiune de cenzură, de săptămâna viitoare.

Fostul prim-ministru a anunțat că partidul său nu va participa la votul pentru modificarea codurilor penale și că Pro România va începe, de săptămâna viitoare, discuţii cu partidele de Opoziţie, pentru depunerea, după europarlamentare, a unei moţiunii de cenzură. După căderea actualului Executiv, cosideră vicepreședintele Pro România, se va forma un guvern de uniune naţională

„Un grup de lucru al partidului, format din foşti miniştri, a lucrat la o schiţă de program de guvernare, pentru că imediat după alegerile europarlamentare, dat fiind o nouă configuraţie politică, să începem demersurile pentru a schimba acest Guvern, care duce România efectiv în gard. Este incredibil ce se întâmplă, cu promisiuni pentru oameni dezamăgiţi, se dădeau credite de 200 de mii de euro, dar în prima fază se dădeau la zece mii de oameni, sumele sunt absolut astronomice”, a spus Tudose.

Fostul premier consideră că PSD şi ALDE nu mai au legitimitate să fie la guvernare. „Este clar că PSD plus ALDE o să aibă un scor în jur de 20 de 30 la sută. Cu acest scor este clar că nu vor avea legitimitatea să conducă ţara, deci după 27 mai facem toate demersurile să iniţiem o moţiune de cenzură să-i dăm jos şi Pro România – să vedem, într-o formulă de guvern de uniune naţională – să intre la guvernare”, a mai declarat Tudose. 

Întrebat dacă în acest guvern ar putea intra şi UDMR, Tudose a precizat că în toate luările de poziţie UDMR a arătat că nu este interesată să intre la guvernare.

Cât privește codurile penale, fostul premier a declarat că PSD și ALDE nu au decât să şi le treacă și să şi le asume. „Nu vom participa şi cred că asta va fi poziţia Opoziţiei, vom discuta la începutul săptămânii. Să fie în sala aia cei care îşi asumă. Dacă ei merg langa cu nebunia asta…”, a mai spus Tudose.

„Eu nu înţeleg de ce vor să mai schimbe ministrul la Fondurile Europene, pentru că nu le mai trebuie minister, fiindcă este foarte clar că, dacă continuă cu demersul ăsta împotriva Justiţiei şi împotriva statului de drept şi împotriva tuturor principiilor de bază de aderare la UE, oamenii ăia ne blochează fondurile europene. Deci, nu ştiu de ce le mai trebuie minister. Nu ştiu de ce îl mai avem şi astăzi, pentru că astăzi la Comisie (Comisia Europeană – n.r.) nu este nicio factură decontată, niciuna, la Ministerul Fondurilor Europene”, a adăugat acesta.

Tudose a precizat că Pro România nu va participa la vot nici în cazul în care actuala coaliţie va veni în Parlament cu restructurarea Guvernului. „Există varianta aceasta a restructurării ca să obligi preşedintele să semneze un cabinet trecut prin Parlament. Deocamdată, le e cam frică. UDMR zicând pas, mai contează pe nişte minorităţi, dar nici alea nu sunt ei convinşi, nici toţi pesediştii nu sunt doritori de a fi parte din dezastrul ăsta. (…) Nu vom vota, nu mai putem avea încredere într-un demers, în orice demers pe care îl face actuala Putere, e un demers pentru ei, pentru a susţine incompentenţa lor. Nu vom vota, în sensul că nici nu vom fi prezenţi în sală”, a încheiat Tudose, citat de Agerpres.