'A avut loc o evoluţie în modul de a gândi sancţiunile', îl citează WSJ pe Jose W. Fernandez, fost consilier al secretarului de stat al SUA, responsabil pentru economie, energie şi afaceri, şi care a participat, până anul trecut, la formarea politicii americane de sancţiuni.

Potrivit lui Fernandez, în problema adoptării de sancţiuni, SUA în particular şi Occidentul în general au început să acţioneze mult mai precaut, după ce s-au confruntat cu dificultăţi în anularea lor în Libia şi Myanmar. A anula măsurile împotriva acestor ţări s-a dovedit destul de dificil, deoarece sancţiunile erau 'întrepătrunse'. De altfel, în relaţiile dintre Myanmar şi SUA continuă să existe o 'listă neagră' ce vizează părţi importante din economia ţărilor.

În aceste condiţii, autorităţile americane au încercat să nu mai repete greşelile trecutului în cazul sancţiunilor care au ţintit Rusia. Tocmai de aceea, împotriva Moscovei au fost adoptate măsuri ce vizează ramuri concrete ale economiei, nu economia rusă în totalitatea ei, subliniază Fernandez, citat de Agerpres.

Cu toate acestea, potrivit WSJ, autorităţile occidentale, în mod special cele americane, nu vor putea înlătura repede urmările sancţiunilor după ce acestea îşi vor fi atins scopul, iar acest lucru s-ar putea răsfrânge negativ asupra autorităţii SUA în ochii mediului de afaceri.