Evenimentul Zilei > International > Fost ministru al Transporturilor, arestat într-o anchetă de corupție
Fost ministru al Transporturilor, arestat într-o anchetă de corupție

Fost ministru al Transporturilor, arestat într-o anchetă de corupție

Unul dintre foștii miniștri ai transporturilor din Polonia a fost arestat într-o anchetă de corupție, informează Euronews.

Fostul parlamentar, identificat doar drept „Sławomir N.”, a fost arestat sub suspiciune de corupție și participare la un grup infracțional organizat, conform Biroului Central Anticorupție al Poloniei. Suspectul a fost la un moment dat și șef al agenției autostrăzilor din Ucraina („Ukravtodor”), a precizat Biroul. Alți doi bărbați din Gdansk – un fost comandant militar și un afacerist – au mai fost arestați.

Ancheta e efectuată în colaborare de Parchetul din Varșovia, Parchetul Special Anticorupție din Kiev și Biroul Național Anticorupție (NABU) din Ucraina. Autoritățile ucrainene spun că au fost efectuate „mai mult de 50 de percheziții” la birouri Ukravtodor și la companii de stat, precum și la locuințele unor foști funcționari din instituții de stat poloneze.

Grupul de crimă organizată ar fi operat în perioada 2016-2019 și era condus de fostul șef al Ukravtodor, care a „primit beneficii ilegale” cât timp se afla în funcție. Atunci când firme ucrainene nu puteau termina la timp proiecte de construcție de drumuri, li se ofereau prelungiri ale contractelor în schimbul unor „avantaje improprii”, acuză procurorii.

„Toate aceste cazuri sunt legate de decizii privind utilizarea unor fonduri asigurate de organizații financiare internaționale sub forma de împrumuturi pentru repararea drumurilor ucrainene”, a declarat directorul NABU, Artem Sitnik. Autoritățile spun că totalul creditelor folosite de grup pentru a obține fonduri ilegale depășește 270 de milioane de euro.

„S-au luat măsuri maxime de disimulare a infracțiunilor și a originii ilegale a fondurilor”, a declarat Artem Sitnik.

Acuzațiile împotriva lui „Sławomir N.” sunt pasabile de o pedeapsă maximă de 12 ani de închisoare.

Un raport din ianuarie al Transparency International (TI) a constatat că Polonia este unul dintre cele cinci state UE în care delapidarea fondurilor încă mai constituie o problemă.

Polonia, Ungaria, România, Croația și Grecia sunt printre cele mai prost cotate țări din UE în Indicele Percepției Corupției al TI pe 2019.

Articol de Matthew Holroyd

https://www.euronews.com/2020/07/20/poland-s-ex-transport-minister-arrested-in-corruption-probe 

Traducere: Rador

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: