Evenimentul Zilei > Economie > Forţa de muncă din România, de cinci ori mai ieftină ca în UE
Forţa de muncă din România, de cinci ori mai ieftină ca în UE

Forţa de muncă din România, de cinci ori mai ieftină ca în UE

România ocupă penultimul loc în UE când vine vorba de costul orar cu mâna de lucru, înaintea noastră situându-se doar Bulgaria, potrivit statisticilor Eurostat.

Astfel, costul orar cu mâna de lucru în întreaga economie (excluzând agricultura și administrația publică) în anul 2015 a fost de 5 euro în România, în timp ce în Bulgaria a fost de 4,1 euro. Media UE a fost de 25 de euro, iar a zonei euro – de 29,5 euro.

Comparativ, cele mai mari costuri orare s-au înregistrat în Danemarca (41,3 euro pe oră) și Belgia (39,1 euro pe oră), potrivit datelor comunicate vineri de Oficiul european de statistică (Eurostat), citate de Agerpres. 

În 2015 comparativ cu 2014, costul orar cu mâna de lucru a crescut cu 2% în UE, în timp ce în cazul României a înregistrat o creștere de 8,2%, un avans mai mare (15,2%) fiind înregistrat doar în Marea Britanie. 

Însă calculat în moneda națională, România a înregistrat anul trecut, comparativ cu 2014, cel mai puternic ritm de creștere a costului orar cu mâna de lucru din rândul statelor non-membre ale zonei euro (8,3%), de la 20,5 lei la 22,2 lei.

Costul orar cu mâna de lucru cuprinde costurile cu salariile și costurile non-salariale precum contribuțiile sociale plătite de angajatori. 

În UE ponderea costurilor non-salariale a fost de 24% și în zona euro de 26%, în rândul statelor membre cea mai mică pondere a costurilor non-salariale fiind înregistrată în Malta 6,6% și cea mai mare în Franța (33,2%). În România ponderea costurilor non-salariale a fost de 22%.

 

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.
Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: