Evenimentul Zilei > Actualitate > JO 2012: Forminte: „Sandra o să ia aur şi la sol!”
JO 2012: Forminte: „Sandra o să ia aur şi la sol!”

JO 2012: Forminte: „Sandra o să ia aur şi la sol!”

Fostul antrenor al lotului feminin de gimnastică susţine că Izbaşa va mai urca pe prima treaptă

Gimnasta Sandra Izbaşa (22 de ani) a fost sclipitoare duminică în finala la sărituri şi a câştigat medalia de aur.
Bucureşteanca a dat lovitura şi a adus delegaţiei române cel de-al doilea "aur" la Jocurile Olimpice de la Londra. "La final a plâns. A fost greu să vorbesc cu ea", a spus antrenoarea Mariana Bitang.
S-a deplasat cu un cărucior cu rotile!
Duminică, Sandra a vărsat la Londra lacrimi de bucurie. "Cred că am reuşit o performanţă destul de bună. Mă bucur mult. A fost greu pentru că am intrat ultima în concurs", a spus, la final, proaspăta campioană olimpică, cea care în 2008, la JO de la Beijing, câştigase distincţia supremă şi la sol.

În urmă cu aproape trei ani, la Buzău, gimnasta simţea din plin sensul expresiei "reversul medaliei".
La un banal exerciţiu efectuat la sol, în timpul unui antrenament, Izbaşa nu şi-a coordonat bine aterizarea şi s-a ales cu o ruptură a tendonului lui Ahile şi o fractură a mânii stângi!

Nicolae Forminte, fostul antrenor al naţionalei feminine de gimnastică, a rememorat pentru EVZ clipele teribile trăite de Sandra, care s-a deplasat apoi cu un scaun cu rotile.

"Am întrebat-o pe Sandra dacă o ajut la «tsukahara ». Mi-a spus că nu e nevoie, că la un moment dat trebuia să facă tot exerciţiul singură. Apoi s-a întâmplat accidentul. Nu vă închipuiţi ce am simţit atunci", ne-a spus tehnicianul.

A urmat cea mai grea perioadă din cariera campioanei olimpice. Mai întâi, Izbaşa a trebuit să îşi revină fizic.
Apoi, sportiva trebuit să-şi învingă ura pe care a căpătato faţă de gimnastică, sportul care a consacrat-o. "A fost o perioadă în care nu suportam nici măcar să îmi privesc exerciţiul de la sol, aparat la care suferisem acea accidentare", a povestit Sandra despre teribila perioadă de recuperare.
Forminte ne-a spus cum a ajutat-o pe gimnastă să-şi revină. "Am lăsat-o să se joace în sală. Să redescopere plăcerea şi să-şi depăşească temerile", ne-a spus antrenorul, cel care îi dă mari şanse Sandrei să câştige astăzi medalia de aur şi la sol.

"E aparatul ei. Sandra e un «killer». Dacă i se dă o şansă, profită de ea. Nu ratează", a mai spus Forminte.
"A depăşit perioada când era rebelă"
Nicolae Forminte susţine că are un mare merit în revenirea Sandrei Izbaşa la gimnastică.

"Faptul că Sandra se află la Jocurile Olimpice, mi se datorează atât mie, cât şi părinţilor ei. Mă bucur pentru ea că a revenit, mai ales că a depăşit acea perioadă adolescentină când era rebelă", ne-a spus fostul antrenor al lotului feminin de gimnastică.

Tehnicianul nu a putut să vadă duminică evoluţia Sandrei. "Eram în maşină. Mă întorceam acasă, dar am aflat că a luat medalia de aur. I-am trimis un mesaj de felicitare, dar încă nu mi-a răspuns", ne-a mai spus Forminte.
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/15udnLeqJcA?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
CITIŢI ŞI:

  • JO 2012: Nadia o laudă pe Izbaşa: "E fantastic că a reuşit să o învingă pe favorită!"
  • JO 2012: Sandra Izbaşa a cucerit a 300-a medalie olimpică pentru România
  • JO 2012: FANTASTIC! Sandra Izbaşa a luat AUR LA SĂRITURI! "Nu mă aşteptam. E un război al nervilor"