Fondul Proprietatea, ultima cuponiadă

Fondul Proprietatea, ultima cuponiadă

Tărăgănarea listării la Bursă a Fondului Proprietatea dublată de o lipsă a transparenţei informaţiilor privind acţionarii întreţin piaţa gri cu titlurile fondului, scrie "Capital" în ediţia de azi.

Din cei peste 3.000 de acţionari pe care îi avea fondul la sfârşitul anului trecut, au mai rămas puţin peste 1.900. Sătui să aştepte o listare la Bursă care pare că nu mai vine, mulţi dintre despăgubiţi preferă să-şi vândă proprietăţile cu greu câştigate în justiţie la 30%-60% din valoare.

Cei care au de câştigat de pe urma unor astfel de tranzacţii sunt intermediarii care-i abordează pe proaspeţii proprietari chiar la Depozitarul Central, instituţia care ţine evidenţa acţionarilor, sau prin anunţurile de mica publicitate. Ei vând apoi titlurile la preţ dublu către cumpărătorii instituţionali, manageri de fonduri internaţionale. Numărul mare al acţionarilor şi imposibilitatea aflării numelui lor pe căi legale au făcut ca această situaţie să fie perpetuată.

Cu active în valoare de 14 miliarde de lei, Fondul nu are încă un administrator. Abia luna aceasta va fi întocmit caietul de sarcini necesar licitaţiei pentru administrarea activelor.

Ne puteți urmări și pe Google News