FOLHA ONLINE: Ambiguitate epidemică

FOLHA ONLINE: Ambiguitate epidemică

Optimismul populației este încă prematur, ca urmare a evoluţiei noului coronavirus

Rata de contaminare joacă un rol crucial în orice epidemie, cum ar fi cea de COVID-19: peste 1, atunci când fiecare persoană infectată transmite agentul patogen mai multor persoane, în medie, boala înaintează; sub aceasta, dă înapoi. Astfel, apare ca o veste bună informația conform căreia rata a scăzut sub 1 pentru prima dată în patru luni în Brazilia.

Vestea de bun augur nu ar trebui să dea naștere la mult optimism. Țara continuă să eșueze alarmant în privinţa controlului pandemiei, la nivelul regretabil al miei de morți zilnic la care ne-am oprit, de asemenea, de luni de zile.

Calculul ratei de contaminare a venit de la Imperial College, de la Londra. Instituția calculează că aceasta a scăzut la 0,98, prea apropiată de 1 pentru a ne da speranţă; în afară de aceasta, există multă incertitudine cu privire la modelele epidemiologice și la datele brute care le alimentează.

Ne puteți urmări și pe Google News

Există riscul ca vestea să fie interpretată drept încă un element care să încurajeze relaxarea pripită care a proliferat în rândul brazilienilor. Schimbarea percepției a fost surprinsă într-un sondaj al Datafolha, care indică luna aceasta cea mai mică rată de izolare observată vreodată în criză.

În luna aprilie, întrucât decesele însumau 2000, 71% dintre cei chestionaţi afirmau că sunt complet izolați sau că pleacă de acasă numai atunci când este inevitabil. În sondajul din 11 august, acest contingent s-a redus la 51%, chiar și cu peste 100.000 de decese din cauza COVID-19 și înainte de apariţia semnelor de atenuare a ritmului.

În contradicție cu faptele și datele statistice, opinia majorității cu privire la stadiul epidemiei s-a inversat. În urmă cu patru luni, 65% apreciau că aceasta se înrăutățește; în luna august continuă să fie pesimişti 43%, comparativ cu 46% care văd îmbunătățiri.

Disonanța poate că se explică printr-o anumită conformare faţă de prelungirea neprevăzută a flagelului. Pentru a rămâne optimişti și pentru a respecta restricțiile impuse de izolare, însă, oamenii trebuie să aibă o anumită claritate cu privire la durata și rezultatele așteptate ale sacrificiilor personale - și acest lucru nu s-a întâmplat.

În ţară domneşte ambiguitatea. În puţine locuri s-a practicat distanţarea socială demnă de acest nume. Necoordonarea națională se repetă acum, odată cu atenuarea a ceea ce nu s-a făcut niciodată cu adevărat.

Președintele Republicii, Jair Bolsonaro, nu numai că a renunţat la obligația de a coordona o reacție energică la adresa epidemiei, ci a sabotat-o ​​în mod deliberat, prin cuvinte și fapte. Acesta a împins responsabilitățile către guvernatori și primari, a promovat aglomerările fără purtarea măştii, a propovăduit false panacee.

Abandonată în deriva rețelelor sociale de către Palatul Planalto (sediul preşedinţiei Braziliei; n. trad.), o mare parte a populației este supusă dezinformării. Astfel de erori vor fi plătite cu alte câteva mii de decese ce ar putea fi evitate.

Sursa

Traducerea: Iulia Baran, RADOR