26 de salariați ai unei fabrici din municipiul Pașcani sunt contaminați cu noul coronavirus, au anunțat reprezentanții Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Iași. Secția în care lucrau muncitorii respectivi a fost închisă.

Ancheta epidemiologică care a dus la depistarea muncitorilor contaminați a fost demarată după ce patru dintre aceștia au fost depistați în urma testării. Anunțul a fost făcut de purtătorul de cuvânt al DSP Iaşi, Marius Voicescu care a precizat că lucrătorii testați pozitiv vor trebui să rămână acasă, în autoizolare pentru două săptămâni, conform reglementărilor în vigoare.

„Testările ulterioare au arătat că încă 22 de angajaţi au fost depistaţi pozitiv cu COVID-19. În momentul de faţă sunt 26 de persoane confirmate pozitiv. Măsura de întrerupere a activităţii a fost luată pentru 14 zile, perioadă în care angajaţii acestei secţii trebuie să stea izolaţi la domiciliu. Ancheta epidemiologică este în curs de desfăşurare”, a declarat Marius Voicescu.

Specialiștii în sănătate publică atrag atenția că deși situația pare sub control, oricând pot apărea noi cazuri de infectare și noi focare. De aceea, spun aceștia, oamenii trebuie să respecte recomandările autorităților privind măsurile de protecție și distanțarea socială.

„N-am trecut peste faza în care să spunem că la acest moment nu ne întoarcem la ce a fost. Dacă nu respectăm reguli există și posibilitatea să apară focare, nu la nivel național, care să necesite măsuri pe care să le luăm pe zone, pe anumite localități”, a spus Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență.

În România au fost confirmate, până acum, de la începutul pandemiei, un număr de 20.290 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus. Dintre persoanele confirmate pozitiv, 14.419 au fost declarate vindecate și externate.

Numărul cazurilor noi de coronavirus, depistate în ultimele 24 de ore, este de 187, a anunțat, sâmbătă, în jurul prânzului, Grupul de Comunicare Strategică. Dintre cei îmbolnăviți la Terapie Intensivă se află 153 de pacienți, aflați într-o stare dificilă.

Pe teritoriul României,  se află în carantină instituționalizată un număr de 2.393 de  persoane, în vreme ce alte 95.506 de persoane sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.