Evenimentul Zilei > Social > Foarte important! Care sunt cele mai riscante activități de transmitere a Covid-19
Foarte important! Care sunt cele mai riscante activități de transmitere a Covid-19

Foarte important! Care sunt cele mai riscante activități de transmitere a Covid-19

Asociația Medicală din Texas a publicat un tabel care atribuie un scor de risc pentru 37 de activități din viața noastră de zi cu zi, legate de transmiterea Covid-19.

Chiar dacă este plin de imperfecțiuni în ochii experților consultați de ziarul canadian La Presse, ei recunosc nevoia de a încerca evaluarea riscurilor asociate cu acțiunile noastre. Nu este surprinzător faptul că elementul „a merge la un bar” este cel care câștigă premiul pentru cea mai periculoasă activitate.

„Ideea nu este rea să creezi o scară de risc. Cred că ar ajuta foarte mulți oameni. Accentuarea epidemiei în unele zone ne determină să credem că nu toți suntem în măsură să cuantificăm corect riscurile activităților. Mulți cred că oamenii sfidează ghidurile de sănătate, cunoscând riscurile. Mai degrabă, cred că o mare parte a populației nu este în măsură să cuantifice corect riscurile asociate cu diferite activități”, spune Benoît Mâsse, profesor la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Montreal.

Tabelul publicat este totuși realizat cu mai multe avertismente

Trebuie înțeles că scorul de risc nu a fost calculat tinând cont de anumite date epidemiologice care ar indica modul în care oamenii au fost infectați până acum. Astfel de statistici pur și simplu nu există. Asociația Medicală din Texas specifică că este vorba de un grup format din 15 medici care au evaluat riscul activităților, pe baza percepției și expertizei acestora. Acest risc este evaluat luând în considerare că cei care practică activitățile respective iau toate măsurile de precauție recomandate de autoritățile de sănătate publică, cum ar fi distanțarea fizică și purtarea unei măști atunci când este indicat.

Risc variabil în funcție de context

„În teorie, ar fi bine să putem cuantifica riscul diferitelor activități, deci ideea este interesantă”, a declarat Gaston De Serres, epidemiolog la Institute de la santé publique du Québec (INSPQ).

Cu toate acestea, dr. De Serres a spus că nu este de acord cu mai multe elemente din clasament. El subliniază că aceeași activitate poate genera un risc variabil în funcție de context. Mergând pe o plajă, de exemplu, poate fi perfect în siguranță dacă plaja este pustie și mergi singur. Dar imaginea se schimbă complet dacă mergi acolo cu 20 de prieteni, iar plaja este aglomerată. Prin urmare, scorul de 5 din 10 atribuit acestei activități nu este atât de relevant. Același lucru este valabil și pentru camping: riscul variază foarte mult în funcție de locație și de modul în care este practicat.

Alte nemulţumiri

Marie-Pascale Pomey, profesor în departamentul de management, evaluare și politici de sănătate la Școala de Sănătate Publică de la Universitatea din Montreal, este la fel de rezervată. Nu înțelege, de exemplu, de ce atribuim un scor de 8 „mersului la cinema”, când riscurile pot fi reduse prin lăsarea locurilor libere între spectatori și prin purtarea măștii.

„Ceea ce mă deranjează cel mai mult este că punem totul la grămadă, când de fapt depinde cu foarte mult de context și de modul în care oamenii se vor comporta acolo” spune Marie-Pascale Pomey, profesor la Departamentul de Management, Evaluare și Politici de Sănătate la Școala de Sănătate Publică a Universității din Montreal.

Cu toate acestea, La Presse a ales să publice tabelul

Chiar dacă este imperfect, poate servi drept ghid. De asemenea, provoacă o reflecție asupra riscurilor pe care ni le asumăm în realizarea fiecărei activități. Contactul este mai riscant dacă are loc în interior, este prelungit și implică exhalații forțate (vorbire cu voce puternică, tuse, strănut sau cântat).

Ce spune tabelul: probabilitatea de a contracta COVID-19, pe o scară de la 1 la 10

CONTINUAREA ARTICOLULUI IN PAGINA URMATOARE