FMI caută finanțare în China, după ce americanii au oprit ”conducta de bani”

FMI caută finanțare în China, după ce americanii au oprit ”conducta de bani”

Fondul Monetar Internațional a atras angajamente de finanțare de doar 320 de miliarde de dolari de la unele dintre țările membre, potrivit directoarei Fondului, Christine Lagarde, citată de Bloomberg.

Lagarde a demarat recent o campanie pentru creșterea capacității de finanțare a FMI, necesară în eventualitatea unei reizbucniri a crizei datoriilor suverane în Europa. Cele mai mari contribuții în cadrul acestui demers au venit chiar din Europa, peste 200 de miliarde de dolari.

Cel mai mare creditor non-european este deocamdată Japonia, cu 60 de miliarde de dolari, însă Fondul este în discuții avansate și cu China, care ar putea contribui de asemenea cu o sumă importantă.

Dacă la început șefa FMI declara că speră să strângă circa 600 de milioane de dolari, ulterior așteptările s-au diminuat, iar în prezent ea speră doar la ”mai mult de 400 de miliarde”. Americanii se ocupă mai întâi de anul electoral Fondul Monetar Internațional are în acest moment o capacitate de finanțare de 380 de miliarde de dolari, iar din banii pe care îi va strânge va putea împrumuta doar o parte, restul trebuind să fie păstrați ca rezervă.

Ne puteți urmări și pe Google News

În aceste condiții, instituția începe să fie pusă în umbră de fondul de salvare inițiat la nivelul zonei euro, a cărui dimensiune depășește un trilion de dolari.

Unul dintre motivele pentru care succesul demersului directoarei FMI poate fi catalogat mai degrabă ca discutabil este refuzul partenerului tradițional, SUA, de a oferi finanțare. Pe de o parte, americanii ar dori eforturi mai susținute din partea țărilor europene pentru a rezolva problema datoriilor de stat. Pe de altă parte, executivul de la Washington este reticent în a cere Congresului bani suplimentari pentru FMI într-un an electoral.