Florin Pogonaru, AOAR: FMI nu-şi mai dovedeşte utilitatea
- Adam Popescu
- 8 noiembrie 2010, 08:47
Neatenţia la cheltuielile din 2009 şi amânarea termenului pentru ţinta de arierate sunt dovezi că Fondul nu poate impune disciplină, spune preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.
Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu-şi mai dovedeşte utilitatea pentru disciplinarea mediului economic românesc, este de părere Florin Pogonaru, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri din România (AOAR). El a declarat, într-un interviu acordat EVZ, că a fost surprins, în discuţiile pe care le-a avut cu reprezentanţii Fondului, să observe "o stare de complezenţă".
Primul motiv pentru care reprezentantul mediului de afaceri face această afirmaţie este faptul că "FMI a permis ca, timp de un an, Guvernul României să nu facă nimic, să cheltuie pur şi simplu banii fără să ia nicio măsură de reduceri".
În plus, Fondul a permis încă o dată ca România să încalce ţinta privind arieratele. "De asemenea, Fondul Monetar nu face nimic pe linia disciplinării haosului care există la nivelul administraţiilor locale în privinţa colectării fondurilor. Toate chestiunile acestea fac ca FMI să nu-şi mai dovedească utilitatea în anumite măsuri de disciplinare a mediului economic de la noi", conchide Florin Pogonaru.
Trei soluţii pentru o creştere economică în 2011
În opinia sa, de la declanşarea crizei, guvernul a reacţionat diferit. La început, "a fost o etapă de lâncezeală în care nu s-a făcut nimic", după care au urmat măsurile de austeritate. Acum suntem în a treia fază în care autorităţile trebuie să înceteze "cu poezia austerităţii" şi să ia măsuri active care să ajute mediul de afaceri.
Care ar fi acestea? În primul rând, executivul să găsească surse de venit care să permită reducerea contribuţiilor sociale. Apoi, funcţionarii publici care lucrează eficient în sistemul de absorbţie a fondurilor europene trebuie să primească salarii mari, consideră Pogonaru. "Pentru că, altfel, nu o sa avem absorbţie cu oameni cărora le-ai tăiat salariul cu 25%, precum oricărui alt puturos sau unuia care nu face nimic", spune el. Aceste două măsuri, alături de investiţiile în infrastructură ar ajuta la revenirea economiei româneşti.
Preşedintele AOAR estimează că vom avea, în 2011, o creştere economică "mult prea mică faţă de contextul celorlalţi". În opinia sa, revenirea va fi indusă de mediul european, "nu va fi niciun fel de merit al nostru".
Potrivit lui Pogonaru, România va ieşi din criză în urma revenirii exporturilor. Cu toate că se vede luminiţa de la capătul tunelului, firmele private nu şi-au încheiat încă restructurările. El spune că perioada dificilă nu s-a încheiat pentru companiile româneşti, dacă guvernul nu va lua măsuri pentru ca să fie satisfăcută cererea internă prin producţia internă.
"FMI nu face nimic pentru disciplinarea haosului din administraţia locală în privinţa colectării fondurilor.", FLORIN POGONARU, preşedintele AOAR
SOLUŢIE PENTRU EFICIENŢĂ
Companiile de stat trebuie divizate
Companiile de stat care au ajuns să fie adevărate "găuri negre" pentru buget trebuie "sparte" în societăţi mai mici, astfel încât acestea să nu mai fie "too big to fail" (prea mari pentru a cădea - n.r.), consideră Florin Pogonaru. Aceste societăţi de stat trebuie împărţite pe companii mai mici, "din care unele îşi vor dovedi utilitatea, iar altele, încet încet, vor trebui să se închidă", explică şeful AOAR.
Potrivit lui, în mod cert, nu poţi închide masiv companii de stat, deoarece aceste mişcări mari ar genera probleme sociale. "Dar poţi să faci nişte paşi, poţi să faci reduceri în funcţie de părţi din această companie care s-a umflat peste măsură şi nu pot supravieţui în sine", este de părere preşedintele AOAR.
Conform lui Jeffrey Franks, şeful delegaţiei FMI, factura neplătită a celor mai mari zece companii de stat cu datorii la buget se ridică la 7 miliarde de lei. La sfârşitul lunii septembrie, cele mai mari datorii la stat erau înregistrate de Compania Naţională a Huilei, CFR SA, Electrificare CFR şi CFR Marfă.