

Florin Piersic face turnee prin ţară, împreună cu Medeea Marinescu, pentru cea de-a patra stagiune în care se joacă piesa "Străini în noapte". Recent, actorul a pus în scenă un nou spectacol, "Florin Piersic, pur şi simplu", despre care spune că arată câte ceva din "bucătăria profesiei" sale.
EVZ: Aveţi o stea pe Aleea Celebrităţilor şi un cinematograf cu numele dumneavoastră. Ce alte recunoaşteri v-a mai adus cariera de actor?
Florin Piersic: De unde vin eu acum, din Bucovina, satul Corlata, comuna Berchişeşti, judeţul Suceava, ieri, la orele prânzului, au fost peste o mie de oameni din satele dimprejur, din Suceava, din Gura Humorului, rudele mele care au mai rămas şi au hotărât că acea casă de cultură, care a fost refăcută de către cei care se ocupă cu aşa ceva şi, mai ales, de primăreasă, să aibă numele "Florin Piersic". Cine ar fi spus "nu vreau, nu mă interesează, nu e genul meu"? Foarte frumos.
Ce vă mai doriţi de la cariera de actor?
Îmi doresc doar să fiu sănătos. Are legătură cu cariera, deoarece ştiţi foarte bine ce se întâmplă, în ultima vreme, cu actorii din "partidul meu". "Partidul meu" nu este unul politic, pentru că eu nu fac politică. Dar în "partidul sufletului meu", al actorilor, în ultima vreme, aproape lunar, dacă nu mai des, pleacă într-o stea câte un actor minunat, din cauza grijilor, din cauza consumului, din cauza faptului că această profesie cere energie, concentrare, sacrificiu. Şi eu îmi doresc să fiu sănătos, să joc mai departe.
La ce spectacol nou lucraţi?
Am pregătit un recital, care se numeşte "Florin Piersic, pur şi simplu". Pe acesta l-am prezentat la Galaţi, deoarece piesa "Străini în noapte" a fost suspendată, pentru că nu s-au putut acoperi cheltuielile. Impresarul, după ce m-a anunţat că nu jucăm piesa, cu trei zile înainte, a spus să venim, totuşi, pentru că poate puteam să prezentăm acest spectacol căruia îi zic eu "recital". E ceva cu totul nou pentru public şi pentru mine. Le arăt ceva ce nu le-am arătat până acum, ceva din "bucătăria" profesiei ăsteia şi de ce, cum şi în ce fel am ajuns, la 76 ani, să mă cheme Florin Piersic. L-am prezentat la Timişoara, Arad, Sibiu, Braşov şi am avut o primire superbă acest recital.
Ce actori tineri aţi remarcat?
Sunt mai mulţi. Dar părerea mea este că e o invazie mult prea mare, din cauza faptului că sunt foarte multe facultăţi particulare de teatru. Un actor, ca să devină actor cu adevărat, trebuie să ştie alfabetul teatrului, ce trebuie să facă, în afară de faptul că trebuie să aibă neapărat talent… Acum, generaţia asta nu are profesori. Noi am făcut actoria cu artişti mari. Ştiau să îţi arate ce trebuie să faci într-un rol, cum să te prezinţi, cum să vorbeşti. Teatrul se învaţă, iar cel care te învaţă e profesorul. Acum, profesorii sunt deja prea tineri, ca să poată să îi înveţe pe studenţi ce şi cum trebuie să facă. Nu mă îndoiesc că unii se pricep, dar rezultatele nu sunt pe măsură.
"Care ţeapă?"
Ce s-a întâmplat cu spectacolul suspendat din Galaţi?
Publicul a fost indus în eroare de articolul din ziarul de la Galaţi, în care spune că "Piersic a dat ţeapă publicului". Care ţeapă? Cu trei zile înainte, spectacolul a fost suspendat, din cauză că nu s-au vândut biletele, iar eu nu mă ocup de aşa ceva. Eu sunt artist – vin, joc şi plec. Cei care au greşit şi au recunoscut au fost organizatorii. Organizatorul trebuia să anunţe că nu se mai joacă "Străini în noapte". În seara aceea, am ţinut recitalul meu cu cei care au fost – nu mulţi. Iar cei care nu au vrut să rămână, au primit banii înapoi. S-a făcut o furtună dintr-un pahar cu apă. Cel care şi-a pus cenuşă în cap a fost organizatorul. Noi, actorii, ştiam că piesa nu se joacă.
"E o invazie mult prea mare (de actori – n.r.), din cauza faptului că sunt prea multe facultăţi particulare de teatru", spune Florin Piersic
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/ZfMHxSTkKY8?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
250 de reprezentaţii
a avut Florin Piersic cu piesa "Străini în noapte"
CARTE DE VIZITĂ
FLORIN PIERSIC, Actor
<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/r6PK62Am_K0?rel=0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>