Evenimentul Zilei > Actualitate > Florin Cîţu exclude varianta unui acord cu FMI
Florin Cîţu exclude varianta unui acord cu FMI

Florin Cîţu exclude varianta unui acord cu FMI

Ministrul Finanțelor Publice a declarat luni, 9 noiembrie, într-o conferință de presă, că exclude varianta unui acord cu Fondul Monetar Internaţional, deoarece în România necesarul de finanțe este acoperit aproape 97% pentru anul acesta.

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a declarat luni că exclude varianta unui acord cu FMI, în condiţiile în care România a câştigat încrederea pieţei şi a investitorilor, iar necesarul de finanţare pentru acest an este acoperit în proporţie de aproape 97%.

„Exclud varianta unui acord cu Fondul Monetar Internaţional. Am arătat în acest an că, dacă ai câştigat încrederea pieţei şi a investitorilor, poţi să finanţezi un deficit mare fără să ai nevoie de instituţii financiare internaţionale. Acest deficit l-am finanţat pentru a plăti sănătatea, aceste scheme de ajutor. Am avut investiţii record, deci nu este nevoie de un acord cu FMI. Din punctul meu de vedere, nu există aceste discuţii”, a declarat ministrul finanțelor publice, într-o conferinţă de presă.

,, Nu avem nicio problemă de finanațare”

„Am găsit acele documente prin minister când se discuta anul trecut, în septembrie, cu Fondul Monetar când, după discuţiile cu Fondul Monetar, s-a făcut acel document în Guvern unde se spunea foarte clar că nu vor creşte pensiile cu 40%. Nu avem în calcul un împrumut de la FMI. Necesarul de finanţare este acoperit aproape 97% pentru anul acesta. Deci, nu avem nicio problemă de finanţare”, a declarat Florin Cîțu.

,,Economia își va reveni în trimestrul III”

Cu privire la revenirea ”în V” a economiei României, Florin Cîțu a fost destul de optimist. El spune că această situație se va produce în trimestrul 3, anul acesta.

Cred că anul acesta, economia va avea o contracție de 4 %, plus minus două puncte procentuale. Este întotdeauna volatilă. Dar, ceea ce n-am spus și vreau să fie foarte clar. Am spus din martie de anul trecut, vom avea o revenire în V a economiei. Vom avea datele la sfârșitul aceste săptămâni și sunt sigur că vom avea această revenire în V a economiei. Deja datele pe producție industrială, pe consum cu amănuntul arată clar că am avut dreptate. Economia își va reveni în trimestrul III, anul acesta. Cât va fi pentru finalul anului estimarea, va trebui să așteptăm. Va fi publicată această estimare cu rectificarea bugetară, deci mai este puțin de așteptat.”, a susținut ministrul finanțelor publice.