Evenimentul Zilei > Economie > Florin Cîțu. Anunț oficial despre creșterea pensiilor
Florin Cîțu. Anunț oficial despre creșterea pensiilor

Florin Cîțu. Anunț oficial despre creșterea pensiilor

Premierul Florin Cîțu a dat amănunte despre ordonanâa de austeritate. Acesta a anunțat, oficial, că punctul de pensie va cește de la 1 ianuarie 2022, iar gratuitățile pentru studenți, la călătoriile cu trenul, se vor reduce la 50%.

Florin Cîțu. Anunț oficial despre creșterea pensiilor.

Premierul a anunțat că punctul de pensie v-a crește de la 1 ianuarie 2022.

„Azi am discutat despre Ordonanța de urgență pentru a reduce cheltuielile structurale. OUG e încă în avizare, azi a fost în primă lectură. V-a crește punctul de pensie de la 1 ianuarie 2022. Acum, valoarea punctului de pensie este de 1.442 de lei, mai mare decât punctul mediu de pensie pe parcursul anului trecut.

Efortul cu pensiile este de peste 19 miliarde de lei în 2021 și 2022. Cheltuielile cu asistența socială și salariile au ajuns la 110 miliarde lei la finalul anului. E nevoie de măsuri structurale.

Florin Cîțu. Anunț oficial despre creșterea pensiilor

Din păcare, evoluția economiei e sub lupa agențiilor de rating și, din cauza măsurilor luate de PSD, România e singura țară din UE în procedura de deficit excesiv. Mai mult, în 2021, majoritatea statelor UE vor reduce deficitul la aproape 6% din PIB. Trebuie să lăsăm ipocrizia deoparte, așa nu se mai poate. Vorbim de cheltuieli crescute din pix de PSD și care nu mai pot fi susținute de economie.

Vom recalibra finanțele României și vom începe cu o creștere a veniturilor de 13% față de anul trecut. Cheltuielile vor crește cu doar 5% față de anul trecut”, a declarat Cîțu după ședința de Guvern.

Florin Cîțu a vorbit și despre gratuitățile pentru studenți

„Voucherele de vacanță din 2019 și 2020 au fost prelungite pentru a fi folosite și anul acesta. Deci sunt în economie în acest moment vouchere în valoare de 2,4 miliarde de lei.

Despre gratuitatea introdusă de PSD în 2017 pentru studenți pe calea ferată. Se modifică și se revine la 50%, cum e și în alte țări. În Austria, gratuitatea e de 60%, Belgia – până în 50%, Bulgaria – 50% reducere. Vom pune în dezbatere publică bugetul 2021 în seara aceasta sau dimineață.

Creșterea economică e estimată la 4,3%, cu un PIB nominal de 1.116 miliarde de lei, cu 7% mai mare decât anul trecut. Avem trei ani la rând cu PIB relativ constant”, a mai spus premierul Florin Cîțu.