Acesta spune că „propagandiștii PSD” sunt instruiți să spună că ratingul S&P confirmă că ce face PSD este bun pentru țară.

„Comuniștii de la PSD au trimis ordin către instrumentele de propagandă să umple România cu vestea cea mare: o agenție de rating a confiramt rating-ul de țară. Propagandiștii PSD, din mass-media și activiștii de partid, sunt instruiți să spună că acest lucru confirmă că ce fac comuniștii de la PSD este bun pentru România.

Este așa de mult bull shit în propaganda PSD că până și lor li se face rău. La propriu” , a scris, sâmbătă, pe Facebook, senatorul PNL Florin Cîțu.

„Românii trebuie să știe adevărul. Ce rating a confirmat agenția respectivă? Unul de toată jenă. MFP a ajuns o instituție de toată jena și îmi pare rău să spun asta dar așa este. Este clar că nu mai sunt profesioniști acolo și trebuie înlocuiți majoritatea. Ratingu-l arată că România astăzi este doar cu un nivel peste junk. Asta este marele rating confirmat de agenție. Wow” , a mai transmis acesta.

Senatorul spune că dacă economia țării funcționa precum PSD și ALDE au preconizat, atunci cel puțin o îmbunătățire a ratingului ar fi trebuit să se prefigureze.

„Dacă România mergea așa bine, cum este prezentată de propaganda PSD (și până acum o săptămâna și cei de ALDE) nu trebuia să fi avut și noi acolo măcar un upgrade? Dacă nu la rating cel puțin la outlook. Dar rating-ul și outlook ul României au rămas lângă junk din 2014.

Nicio agenție nu a găsit nimic bun să adauge în acești ani. Ne-au ținut lângă junk. Doar niște comuniști incompetenți și corupți se pot lauda cu o astfel de «performanță»” , arată mesajul liberalului.

De asemenea, Florin Cîțu transmite că România este mai slab cotată decât Bulgaria și Ungaria, țări care concurează pentru atragerea de capital și investiții.

„Pentru cine este important rating-ul de țară? Pentru investitorii străini. Aceștia folosesc ratingul de țară pentru a vedea care este probabilitatea să-și recupereze banii investiți în special în obligațiuni guvernamentale. Putem să interpretăm cum ne văd investitorii străini în două moduri.

Ne uităm la rating sau la dobânzile pe care le cer de la guvernul PSD în schimbul banilor investiți. Dacă ne uităm la raging este jale. România stă mai prost că Bulgaria și Ungaria. Nu mai zic de Polonia, Cehia, Estonia, Letonia, Lituania care au rating apropiat de Germania. Altă ligă.

Profesioniști. Acolo vom ajunge și noi cu o guvernare profesionistă și fără comuniști. Iar dacă ne uităm la dobânzi PRĂPĂD. România plătește dobânzi mai mari că Grecia care are rating JUNK. O să plătim la dobânzi de pe urmă «performanțelor» PSD +ALDE de o să ne urască toate generațiile viitoare” , conform postării politicianului.

„Îi provoc pe comuniștii de la PSD să:

– publice TOT comunicatul celor de la SandP. Să vadă toți Românii că agenția le spune că se așteaptă la o creștere economică sub 4% când bugetul este construit pe o creștere conomica de 5.5%, că guvernul trebuie să taie pensiile că altfel intrăm și mai rău în criză, că dobânzile vor crește și mai mult și la fel și prețurile.

– prezinte rating-ul României în comparație cu cel al altor țări cu care România este în competiție pentru capital. Să vadă toți românii că avem cel mai slab rating și iar ne-au depășit Bulgarii.

– ceară Comisiei Naționale de Strategie și Prognoza să publice estimarea de vara care trebuia publicată în Iulie sau angajații CNSP să dea înapoi banii încasați în salarii și prime în utlimele patru luni. Aveți curaj comuniștilor? Știu că cei de la PSD nu au curaj. Comuniștii nu au curaj prin definiție”, a mai notat parlamentarul.

Cîțu face apel la cei din administrație care pun interesele României mai presus de orice „să iasă în față și să arate dimensiunea dezastrului guvernării PSD+ALDE” .

„Altfel sunt părtași la distrugerea Românie alături de PSD și ALDE”, conchide mesajul său senatorul.

Agenția de rating Standard & Poor’s estimează reducerea ritmului de creștere al economiei României la sub 4% în acest an și în următorii doi ani, avertizând asupra posibilității invesării ciclului economic, pe fondul scăderii ritmului creșterilor salariale și a cererii.

Agenția de rating a reconfirmat vineri perspectiva stabilã a economiei românești și calificativul BBB-/A-3 pentru datoria pe termen lung și scurt în valutã și în monedã localã,

Agenția avertizează asupra posibilității reducerii ratingurilor în cazul în care dezechilibrele fiscale și externe vor persista mai mult decât estimările din prezent, ducând la creșterea datoriei publice peste estimări.

Standard & Poor’s remarcă și nivelul inflației, de 4,1%, cea mai mare dintre toate noile state membre ale UE.

„Riscul unei inflații mai mari ar putea, în anumite scenarii, să crească volatilitatea cursului de schimb, cu consecințe negative potențiale asupra bilanțurilor din sectorul public și privat”, arată agenția.