Evenimentul Zilei > International > Discriminare în domeniul ŞTIINŢEI: Fizica a fost INVENTATĂ de BĂRBAŢI. Cu alte cuvinte femeile să-şi vadă de ale lor
Discriminare în domeniul ŞTIINŢEI: Fizica a fost INVENTATĂ de BĂRBAŢI. Cu alte cuvinte femeile să-şi vadă de ale lor

Discriminare în domeniul ŞTIINŢEI: Fizica a fost INVENTATĂ de BĂRBAŢI. Cu alte cuvinte femeile să-şi vadă de ale lor

Directoarea Gianotti răspunde teoriei fizicianului CERN (European Organization for Nuclear Research) după ce a pus la punct femeile într-un mod ofensator. Cercetătorul CERN, Alessandro Strumia, profesor la universitatea din Pisa, a încercat să demonstreze de ce femeile reuşesc mai puţin decât bărbaţii în domeniul ştiinţei.

Fizica particulelor n-ar fi un domeniu adaptat femeilor. Acest lucru, potrivit lui Alessandro Strumia, fizician şi mambru al CERN din Geneva, care a încercat cu o serie de slide-uri să demonstreze cum există discriminările pe tărâm ştiinţific, dar acest lucru din pricina femeilor însele. Reacţia indignată a CERN, care a hotărât să-l suspende pe fizician, nu s-a lăsat aşteptată. Directoarea Fabiola Gianotti a publicat un comunicat în care condamnă ferm pe colegul său.

Potrivit lui Strumia, ''fizica a fost inventată de bărbaţi şi accederea în acest domeniu nu se face prin invitaţie. Femeile sunt mai adaptate să se intereseze de persoane decât de alte chestiuni''. Bărbaţii ar fi deci adaptaţi pentru studii ştiinţifice, unde ''graniţa între corect şi greşit este mult mai netă''.

În intervenţia sa, cu tabele grafice , Strumia a spus că ''bărbaţii preferă să muncească cu chestiuni practice, iar femeile cu persoane'' şi că ''diferenţele sunt încă din copilărie, chiar înainte ca influenţa socială să intervină", ''Nu e adevărat, deci, că fizica e sexistă cu femeile'', potrivit lui Strumia. Sunt bărbaţii înşişi cei care suportă discriminări, în aşa fel încât se trezesc depăşiţi în carieră de colege cu mai puţine merite decât ei.

''Organizatorii CERN şi ai multor universităţi nu aflaseră de conţinutul discursului înaintea conferinţei'', a replicat Fabiola Gianotti în comunicat. ''CERN se alătură multor membri ai comunităţii care şi-au exprimat indignarea pentru declaraţiile inacceptabile conţinute în prezentare''. Slide-urile prezentate au fost imediat şterse de pe site-ul web al institutului de la Geneva, notează Huffingtonpost.