Evenimentul Zilei > Actualitate > Firea spune adevărul: „Este mult prea scump”. Fostul primar face dezvăluiri grele
Firea spune adevărul: „Este mult prea scump”. Fostul primar face dezvăluiri grele

Firea spune adevărul: „Este mult prea scump”. Fostul primar face dezvăluiri grele

Gabriela Firea susține că testele Covid-19 sunt mult prea scumpe, iar testarea este gratuită doar pentru o categorie de români.

Gabriela Firea a spus, vineri seară, că este foarte scump ca românii să se testeze pentru Covid-19 din banii proprii. Fostul primar al Capitalei a precizat că statul testează doar acele persoane care prezintă semne de infectare foarte grave.

Gabriela Firea susţine că, deşi autorităţile spun că nu există cerere de testare pentru coronavirus, foarte mulţi români se testează din banii proprii.

Gabriela Firea: „Doar dacă ai semne de infectare foarte grave te poţi duce sa te testezi gratis”

„Este foarte scump sa te testezi din banii proprii. Doar daca ai semne de infectare foarte grave te poţi duce sa te testezi gratis. În rest toti cei care vor sa se testeze la cerere trebuie sa platească. Sunt zone in care oamenii nu-si permit sa se testeze. Sunt caszuri care ajung destul de grav la spital pentru ca nu au fost depistate la timp.

Ca sa iei un tratatemnt la timp trebuie sa stii ca esti infectat”, a spus Gabriela Firea.

Numărul de teste de COVID a scăzut cu 20% de la o zi la alta

Recent, Alexandru Rafila atrăgea atenţia că numărul de teste de COVID a scăzut cu 20% de la o zi la alta.

„Am ajuns în acest al doilea val al pandemiei, în care numărăm peste 10.000 de cazuri pe zi și în care nu există o corelație între un număr mare de cazuri și capacitatea sistemului de sănătate publică de a identifica toate cazurile de infecție sau majoritatea cazurilor de infecție, de a face o testare corespunzătoare, de a testa personalul medical periodic.

A scăzut doar într-o singură zi cu 20%. Deci astăzi am avut aproape 8.000 de cazuri și doar 30.000 de teste, ceea ce e anormal. Există un blocaj undeva. Blocajul cred că este undeva în zona Direcţiilor de Sănătate Publică care nu sunt încurajate să investigheze toate focarele epidemiologice, să identifice contacţii, să vadă dacă există cea mai mică simptomatologie care ar trebui să ducă la efectuarea unui test.

Pentru că toate ţările care au ajuns să controleze într-adevăr pandemia au făcut acest lucru: cu cât a crescut numărul de cazuri a crescut testarea şi acest lucru a permis izolarea celor infectaţi şi oprirea transmiterii”, a spus Rafila, conform RomaniaTV.