Evenimentul Zilei > Justitie > Finanţatorii Petrolului Ploieşti, fraţii Daniel şi Nicolae Capră, puşi în libertate după şapte luni de arest preventiv
Finanţatorii Petrolului Ploieşti, fraţii Daniel şi Nicolae Capră, puşi în libertate după şapte luni de arest preventiv

Finanţatorii Petrolului Ploieşti, fraţii Daniel şi Nicolae Capră, puşi în libertate după şapte luni de arest preventiv

Finanţatorii clubului de fotbal Petrolul Ploieşti, fraţii Daniel şi Nicolae Capră, dar şi alţi inculpaţi în dosarul de evaziune fiscală de peste 15 milioane de euro vor fi puşi în libertate sub control judiciar după şapte luni de arest preventiv, decizia fiind definitivă.

Potrivit portalului instanţelor de judecată, Curtea de Apel Ploieşti a respins, miercuri, ca nefondată contestaţia formulată de procurorii DIICOT Ploieşti faţă de decizia Tribunalului Prahova care a dispus, vineri, înlocuirea măsurii arestului preventiv cu cea a controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile, în cazul fraţilor Daniel şi Nicolae Capră, finanţatori ai FC Petrolul Ploieşti, dar şi în cazul altor trei inculpaţi din acest dosar, între care şi directorul general al clubului, Marius Bucuroiu, potrivit Agerpres.

Prin aceeaşi decizie, instanţa de fond a înlocuit, în cazul altor doi inculpaţi, măsura arestului la domiciliu cu cea a controlului judiciar, pentru o perioadă de 60 de zile.

 

Arestarea

Daniel şi Nicolae Capră au fost arestaţi, la sfârşitul lunii noiembrie 2014, alături de alte cinci persoane, în urma unor percheziţii ale DIICOT Ploieşti efectuate într-un dosar de evaziune fiscală cu un prejudiciu de 15,4 milioane de euro.

Potrivit DIICOT, în cauză există suspiciunea că o parte dintre membrii grupării, în calitate de administratori ai SC Fotbal Club Petrolul SA Ploieşti, au iniţiat, în anul 2012, o grupare infracţională organizată la care au aderat şi ceilalţi membri, în vederea creării unor lanţuri infracţionale care să favorizeze firmele administrate de membrii grupului, respectiv în scopul preluării şi finanţării SC Fotbal Club Petrolul SA Ploieşti. Astfel, au fost efectuate operaţiuni nereale prin emiterea de documente şi facturi fictive, în scopul deducerii TVA şi diminuării bazei de impozitare (impozit pe profit).

De asemenea, în scopul creării unor relaţii comerciale inexistente între firmele implicate în activitatea infracţională, cu clubul sportiv, au fost facturate diferite servicii şi livrări de mărfuri, sumele astfel obţinute fiind însuşite de către membrii grupării, în scopul preluării şi finanţării clubului, prin creditări succesive.

 

Acuzațiile DIICOT

Dosarul a fost trimis în judecată în luna decembrie a anului trecut, SC FC Petrolul şi alte 13 societăţi comerciale figurând în proces ca părţi responsabile civilmente.

Daniel Capră este denunţător în dosarul în care fost primar al Ploieştiului, Iulian Bădescu, a fost trimis în judecată pentru mai multe fapte penale comise atât în mandatul de primar, cât şi în cel de senator, unele dintre acestea având legătură cu premierea din bugetul local a echipei de fotbal Petrolul Ploieşti.

De asemenea, Nicolae Capră a fost trimis în judecată la începutul lunii iunie şi în dosarul Romprest, care vizează fapte de evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat.