FINALA LIGA EUROPA 2012: Atletico Madrid s-a încoronat regină la Bucureşti

FINALA LIGA EUROPA 2012: Atletico Madrid s-a încoronat regină la Bucureşti

Formaţia din capitala Spaniei s-a impus aseară, în finala Ligii Europa, cu un clar 3-0 în faţa unor alţi iberici, cei de la Athletic Bilbao.

Formaţia Atletico Madrid a câştigat finala Ligii Europa, disputată aseară, pe „Naţional Arena” din Bucureşti, cu scorul de 3-0, în faţa conaţionalilor de la Athletic Bilbao.

Partida a fost decisă de execuţiile superbe ale lui Radamel Falcao, „maşina de goluri” a madrilenilor, şi de o reuşită de vis a brazilianului Diego. Columbianul Falcao a deschis scorul în minutul 7, printr-un şut splendid cu piciorul stâng, în vinclul porţii lui Gorka Iraizoz.

A doua „bijuterie” a atacantului a venit în urma unei erori uriaşe a fundaşului Fernando Amorebieta, care a pierdut stupid o minge la marginea careului.

Ne puteți urmări și pe Google News

FOTO: OCTAVIAN COCOLOȘ

Falcao a întors restul apărării basce „cu lopata” şi a înscris cu stil. Scorul final al meciului a fost stabilit de Diego, care a „înşirat” cinci jucători de la Bilbao.

„Mister Europa League” a făcut legea şi în finala de anul trecut, când a marcat singurul gol al meciului dintre FC Porto şi Sporting Braga. De asemenea, Falcao a cucerit titlul de golgheter al întrecerii şi în acest sezon şi a stabilit un record greu de egalat: a punctat de 30 de ori în ultimele 31 de meciuri.

FOTO: OCTAVIAN COCOLOȘ

Bascii au câştigat doar duelul fanilor, fiind mai numeroşi şi mai gălăgioşi decât suporterii lui Atletico. În prima repriză, timp de câteva zeci de secunde, românii şi spaniolii au strigat în cor: „La puşcărie! Mitică, la puşcărie”, o dedicaţie adresată şefului Ligii Profesioniste de Fotbal, Dumitru Dragomir.

Un episod mai puţin plăcut s-a petrecut la jumătatea primei părţi a jocului, când doi fani ai Universităţii Craiova au pătruns pe terenul de joc, unde au fost placaţi, după o cursă de aproape 100 de metri, de către stewarzi.

În prima repriză, un suporter român a intrat pe teren cu intenția de a cere dreptate pentru Universitatea CraiovaFOTO: OCTAVIAN COCOLOȘ

Atmosfera de pe „Naţional Arena” a fost extraordinară, iar gazonul a rezistat cu brio.

Diego Simeone a devenit primul antrenor non-european care câştigă trofeul Ligii Europa. Superstiţios din fire, argentinianul a purtat o geacă de iarnă la meci. De cealaltă parte, Marcelo Bielsa a urmărit meciul stând pe vine.

Francezul Michel Platini, preşedintele UEFA, Vicente del Bosque, antrenorul naţionalei Spaniei, cât şi Pierluigi Collina, italianul considerat cel mai bun arbitru din toate timpurile, au urmărit meciul din tribune.

„Suntem în lumea bună cu acest stadion, mai rămâne să ajungem în lumea bună şi cu echipele de club”, a spus Hagi, care era convins că spectacolul nu putea lipsi de pe „Naţional Arena”: „Spaniolii sunt cei mai buni din lume. Noi semănăm cu ei”. „Welcome to Bucharest”, a fost mesajul afişat de organizatori pe gazon înaintea startului partidei. Informaţia a venit ca o rectificare a gafei crainicului oficial al partidei, care i-a întâmpinat pe suporteri cu mesajul neinspirat: „Hello, Budapest!”.

FOTO: OCTAVIAN COCOLOȘ

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/-lkO1HT_1Q0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Românii au trăit fiesta spaniolă

Atletico Madrid a câştigat aseară Liga Europa, iar bucureştenii au rămas profund impresionaţi de stilul elegant şi spumos de a se comporta al suporterilor iberici Atletico Madrid a avut mai puţini fani la finala de pe „Naţional Arena”, câştigată aseară cu 3-0 în faţa celor de la Athletic Bilbao, însă pe teren, campionii au părut mult mai mulţi. Suflul sud-american al tandemului Falcao-Diego a subjugat mândria bascilor, care nu au repetat evoluţiile excelente care i-au propulsat meritat până în finală. Impresionant a fost modul civilizat de a se comporta al fanilor iberici veniţi la Bucureşti.

Căpitanul Gabi a fost cel care a primit trofeul din mâinile preşedintelui UEFA, Michel Platini, la tribuna oficială a arenei de cinci stele din Bucureşti - o decizie neobişnuită a organizatorilor, care nu au respectat tradiţia recentă a decernării premiului pe gazon.

Este al doilea succes obţinut de Atletico Madrid în Liga Europa în ultimii trei ani. Până în 2010, „plăpumarii” aveau doar o cupă europeană în palmares (n.r. - Cupa Cupelor, cucerită în 1962).

Atmosfera de pe „Naţional Arena” a crescut cu câteva grade înaintea meciului, când fanii madrileni au realizat o coregrafie care cuprindea şi un drapel imens al Spaniei - aprig huiduit de basci. Aceeaşi reacţie a fost şi în repriza secundă, când suporterii lui Falcao şi compania au scandat „Espana! Espana!”.

Pentru fotbaliștii și suporterii celor de la Atletico Madrid a fost o seară de neuitat FOTO: REUTERS

Imediat după fluierul final al partidei, toţi jucătorii basci s-au prăbuşit pe teren. Tinerii Iker Muniain şi Oscar De Marcos au izbucnit în lacrimi.

FOTO: REUTERS Un gest de neuitat a fost făcut de Diego Simeone, antrenorul madrilenilor, care a refuzat să se bucure de câştigarea primului său trofeu european ca antrenor înainte de a-i strânge mâna lui Marcelo Bielsa, conaţionalul său de pe banca tehnică a lui Athletic Bilbao.

Mai mult, jucătorii basci au fost aplaudaţi la scenă deschisă de toţi spectatorii prezenţi la meci.

<iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/WFLkAoyBF6U" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

  • Partida a fost transmisă de peste 100 de camere TV. Pe „San Mames”, stadionul celor de la Bilbao, 40.000 de fani au urmărit finala pe ecrane uriaşe.

Articolul continuă în pagina următoare>>>