Evaluarea elevilor din clasele mici a intrat în linie dreaptă. Ieri a venit rândul copiilor de clasa a VI-a să fie testați la o probă trandisciplinară, la Limbă și Comunicare.

Examenul a durat o oră, timp în care copiii au avut de rezolvat atât exerciții de limba română, cât și de engleză sau franceză, în funcție de materia studiată.

Proba în sine a fost un experiment al șefilor de la Educație, care se gândesc să introducă, în câțiva ani, un test de limbă străină și la Evaluarea Națională de clasa a VIII-a. Cerințele au fost cel puțin amețitoare. La varianta de engleză, spre exemplu, elevilor li s-au dat două texte despre Tom și Jerry, unul în română, unul în engleză. Apoi au primit zece exerciții în care au fost alternate, încă o dată, cele două limbi. Iată cum suna una dintre cerințe: „Transcrie, din fiecare text-suport, câte o secvenţă care să conţină un motiv al duşmăniei dintre şoarece şi motan”.

Evaluări PISA organizate românește

Și evaluările de la clasa a IV-a au fost presărate cu obstacole, unii dascăli ajungând să le compare ca și dificultate cu un doctorat pentru copii. La Limba Română, elevii de 10-11 ani au primit texte mult prea lungi pentru puterea lor de concentrare, iar asta s-a reflectat în rezultatele nu tocmai bune.

Pe de altă parte, directorii de școală se plâng că evaluările au fost o bătaie de joc, având în vedere că broșurile de teste au fost printate pe banii părinților.

„Asociația de părinți a cheltuit 37 de mii de lei pentru tipărirea color a foilor de examen ale celor aproximativ 500 de elevi cuprinși în testare. Ministerul Educației nu a plătit nici măcar profesorii din organizare, care au venit uneori și la cinci dimineața în școală”, explică Gabriel Silvășanu, directorul Școlii nr. 280, din sectorul 5 al Capitalei. Astăzi elevii de clasa a a VI-a vor susține proba la Matematică și Științele Naturii, ultima din seria evaluărilor.

”Care este finalitatea acestor evaluări plătite din banii părinților? Pentru broșurile
celor 500 de elevi de la noi s-a cheltuit o avere, circa 37 de mii de lei vechi.”
Gabriel  SilvăȘanu, directorul Școlii 280 din București.