Evenimentul Zilei > Social > Filmul scandalului de la Spitalul Băicoi. Medicul care a refuzat internarea unei bătrâne a demisionat înainte să fie dată afară
Filmul scandalului de la Spitalul Băicoi. Medicul care a refuzat internarea unei bătrâne a demisionat înainte să fie dată afară

Filmul scandalului de la Spitalul Băicoi. Medicul care a refuzat internarea unei bătrâne a demisionat înainte să fie dată afară

Comisia de etică a Spitalului din Băicoi n-a mai apucat s-o „judece” pe doctorița care, sâmbătă, nu a vrut să interneze o bătrână de 87 de ani cu probleme cardiace, așa cum ceruse primarul localității. Ministrul Sănătății a cerut anchetă, dar un secretar de stat spune că „dacă pacienta a fost tratată, lucrurile sunt în regulă”

Sâmbătă, 6 ianuarie, o femeie cu probleme cardiace, în vârstă de 87 de ani, a fost pasată între două spitale. Femeii i s-a făcut rău dis de dimineață. A fost dusă cu ambulanța la Spitalul din Băicoi, care a transferat-o, însă, la Spitalul Județean Ploiești. După ce i-au pus diagnostic și i-au dat tratament, medicii ploieșteni au trimis-o înapoi, la Băicoi, cu indicația de internare. Aici, însă, tânăra doctoriță Marta Coman a refuzat să interneze bolnava și să-și asume în scris și cu ștampilă decizia medicală, enervată la culme că ruda bolnavei insista.

Cum se comportă un medic de gardă

„Așa, ați venit și eu vă trimit acasă! (…) Nu vreau! (…) N-am de ce să scriu. V-au scris destule la Ploiești. (…) Internările nu se fac de la Ploiești către Băicoi. Aici eu hotărăsc dacă internez sau nu. (…)

Nu vreau să vă scriu, că nu-mi merge pixul! (…) Spitalul Județean Ploiești nu a vrut s-o interneze, înseamnă că nu e de internat”, țipa medicul, care a fost filmat de ruda pacientei, în timp ce lovea nervoasă cu mână în cotiera scaunului.

Când aparținătoarea îi spune că va chema Poliția, dr. Marta Coman ia documentele medicale ale bătrânei, le rupe, le aruncă pe jos și începe să urle: „Sunteți nesimțită! Aduceți-o aici s-o internez! Dă-o dracu’ de treabă, deci chiar sunteți în ultimul hal!”.

„A fost cu un pas înaintea noastră”

Imediat ce scandalul a ajuns în presă, doctorița și-a dat demisia, înainte ca șefii spitalului să apuce s-o judece. „Avea contract de colaborare cu noi pentru efectuarea unor gărzi. Este angajată la Spitalul din Drajna. (…) A fost cu un pas înaintea noastră, ca să zic aşa. A solicitat dânsa prima încetarea contractului. Oricum, decizia ar fi fost aceeaşi, şi a comisiei de disciplină şi a consiliului de etică”, a declarat Andreea Irimescu, managerul Spitalului Băicoi, pentru Mediafax. Tot ea spune și că doctorița și-ar fi cerut scuze familiei pacientei și că a motivat că și ea este bolnavă.

Ministerul Sănătății (MS) a cerut DSP Prahova să ancheteze cazul. „Am deschis o anchetă (…) Din punctul meu de vedere, dacă pacienta a fost internată şi tratată, lucrurile sunt în regulă”, a explicat secretarul de stat din MS, dr. Cristian Grasu. „Probabil că mâine (marți, n.r.) vom avea primele rezultate ale anchetei”, a explicat, pentru EVZ, purtătorul de cuvânt al DSP Prahova, dr. Dan Ioniță.

În ceea ce priveşte pacienta, ea este acum acasă, unde urmează tratamentul prescris la Ploieşti.

„Nu mi-am imaginat că poate să aibă un astfel de comportament”

„La Băicoi era doar colaborator, cam două zile pe lună, când asigura serviciul de gardă. Nu mi-am imaginat că e posibil să aibă un astfel de comportament, cu atât mai mult cu cât, în răstimpul cât a practicat meseria la noi nu a avut niciun fel de abateri de genul acesta”, ne-a mărturisit Cristina Burghelea, managerul Spitalului de Pneumoftiziologie din Drajna de Jos, unde doctorița Coman lucrează cu carte de muncă. Managerul spune că n-o va sancționa pe doctorița în cauză. „Nu am nici un motiv să fac acest lucru pentru că fapta de care este acuzată nu s-a petrecut în unitatea noastră. Evident, voi sta de vorbă personal cu ea să aflu ce s-a întâmplat pentru că nu consider normal gestul pe care l-a comis. Este medic şi nu are voie să se comporte în halul ăsta”.

Primar: „Este incredibil ce a putut să facă!”

Gestul şocant al doctoriței a stârnit indignarea edilului din Băicoi. „Marta Coman nu este angajata spitalului nostru, ci doar colaboratoarea acestuia”, a spus, pentru EVZ, primarul Marius Constantin. „Este incredibil ce a putut să facă. Nici nu am stat pe gânduri atunci când am decis să cer anularea contractului. Când a îmbrăcat halatul de medic trebuia să ştie că nu are voie să refuze în niciun fel ajutorul acordat unui om în suferinţă atunci când acesta îi bate la uşă”, a arătat, revoltat, edilul.

„Nu trebuia să facă așa”

„Din ce am aflat şi investigat până acum, bătrâna a fost consultată în jurul orei 11.00 de către doctoriţa Coman. Acest fapt ca şi, de altfel, refuzul pacientei de a accepta internarea sunt menţionate în registrul de gardă. Iată cum s-au petrecut lucrurile: pe 6 ianuarie, la 4 dimineaţa, o rudă a bătrânei a sunat la Ambulanţa Floreşti – Prahova și a anunţat că bătrâna nu se simte bine. După consultarea la domiciliu a pacientei, un echipaj de Ambulanţă a adus-o la Spitalul Băicoi. Aici se afla la ora aceea un alt medic de gardă care a dispus trimiterea bătrânei la Spitalul Judeţean Ploieşti. De aici a fost expediată înapoi la Băicoi, considerentul pentru care medicii de acolo au luat această decizie fiind acela că pacienta, chiar dacă are probleme cardiace, poate fi ţinută sub control în regim de internare de către medicii de medicină internă din Băicoi”, a arătat edilul.

Când a ajuns din nou la Băicoi, „bătrâna a dat peste medicul de gardă Marta Coman care iniţial a consultato şi a dispus internarea. După ce a refuzat, bătrâna a fost condusă la maşină de către cea care a însoţit-o la spital. Din ce am aflat, filmuleţul care a fost publicat a fost făcut la câteva minute distanţă de această întâmplare când ruda bătrânei a venit din nou în cabinetul doctoriţei Coman pentru a insista cu privire la internarea bătrânei”, a mai spus Marius Constantin.

Medicii de pe Facebook, solidari cu colega lor

„Dacă doctorița aia pleacă nu mai rămâne nimeni. Va veni vremea când nu veți mai găsi medici în aceste unități, ce veți face atunci? Vă veți certa cu portarul? Tineți bine minte ce vă spun, în 3-4 ani spitale ca cel din Băicoi nu vor mai asigura permanența din lipsă de personal”, medic român din Anglia.

„Sunt niște criterii pentru intermarea de Urgență! Restul se internează prin programare. E legal acest gen de filmări fără acordul persoanei?”, medic.

„Medicul decide internarea. Medicul unității. Dacă dumneaei considera că nu e de internat, nu se internează. Și își asumă decizia. Nu este obligat medicul să scrie pe nicio hârtie a aparținătorului că nu internează pacienta, să pună parafa și semnătura. Aceste lucruri sunt deja trecute în registrul de prezentări. Desigur, nervii nu își au rostul, iar tot ce a spus doamna doctor trebuia spus pe un ton lejer”, medic.

„Atâta isterie…pentru ce? ?? Aparținătoarea și-a atins scopul…. pacienta a fost internată… deși nu era urgență…. dacă era urgență rămânea la Ploiești….dar aparținătoarea nu a fost mulțumită…a livrat pe piață înregistrarea. Nu știe nimeni care a fost discuția anterioară dintre cele două …și sigur a fost pentru că nu pare că atunci încep să vorbească ….DECI…un adevăr trunchiat nu mai este adevăr”, medic.