Evenimentul Zilei > Actualitate > FIFA spune adio „Balonului de Aur”. Celebrul trofeu intră din nou pe mâinile jurnaliștilor
FIFA spune adio „Balonului de Aur”. Celebrul trofeu intră din nou pe mâinile jurnaliștilor

FIFA spune adio „Balonului de Aur”. Celebrul trofeu intră din nou pe mâinile jurnaliștilor

Cel mai important trofeu individual din fotbal, „Balonul de Aur”, va rămâne doar sub tutela celebrei publicații franceze L'Equipe, după ce FIFA a decis să stopeze colaborarea cu jurnaliștii din Hexagon.

Forul condus de Gianni Infantino nu a mai dorit să prelungească colaborarea cu L'Equipe, iar titlul va intra de acum doar în posesia publicației. „Balonul de Aur FIFA” a apărut în 2010, din amestecul trofeelor „Balonul de Aur France Football” şi premiul „FIFA World Player”. Așadar, de acum înainte, câștigătorul trofeului va fi stabilit strict de pe urma voturilor jurnaliștilor. În ultimii șase ani, votanții erau jurnaliștii, selecţionerii şi căpitanii echipelor naţionale afiliate FIFA.

1956, este anul apariției „Balonului de Aur”, trofeu apărut odată cu crearea Cupei Campionilor Europeni, actualmente Liga Campionilor. Jurnaliștii au votat câștigătorul  titlului an de an, dar până în 2010, atunci când Sepp Blatter (fostul președinte FIFA) a scos din buzunare circa 15 milioane de euro pentru a cumpăra drepturile trofeului.

Însă, forul internațional poate relansa „FIFA World Player”, care a făcut furori între anii 1991 și 2009. Pentru acest titlu votau doar selecționerii și căpitanii naționalelor afiliate la FIFA.

De la inaugurarea din 2010 şi până în prezent, trofeul Balonul de Aur FIFA a fost câştigat de patru ori de Lionel Messi şi de alte două ori de Cristiano Ronaldo. Per total, Lionel Messi a cucerit de cinci ori Balonul de Aur, în timp ce Ronaldo are trei trofee. Primul câştigător al Balonului de Aur a fost însă un englez, Stanley Matthews, în 1956, perioadă în care evolua la Blackpool.