Evenimentul Zilei > Actualitate > Fete bătute și traficate pentru a se prostitua. O mamă ca să-și scape proxenetul de pușcărie și-a vândut fiica minoră
Fete bătute și traficate pentru a se prostitua. O mamă ca să-și scape proxenetul de pușcărie și-a vândut fiica minoră

Fete bătute și traficate pentru a se prostitua. O mamă ca să-și scape proxenetul de pușcărie și-a vândut fiica minoră

Deşi fiica sa i se plânsese că a fost traficată, o mamă din municipiul Iaşi a preferat să îi ia apărarea proxenetului. Ajunsă în faţa judecătorilor, femeia a minţit că fiica sa trăia, de fapt, o frumoasă poveste de dragoste cu „peştele“ ei, încercând, astfel, să îl ajute pe acesta să scape de puşcărie. Ieşeanca a fost pusă sub acuzare şi condamnată pentru mărturie mincinoasă, recunoscând, în cele din urmă, că a minţit judecătorii.

Deşi fiica sa i se plânsese că a fost traficată, o mamă din municipiul Iaşi a preferat să îi ia apărarea proxenetului. Ajunsă în faţa judecătorilor, femeia a minţit că fiica sa trăia, de fapt, o frumoasă poveste de dragoste cu „peştele“ ei, încercând, astfel, să îl ajute pe acesta să scape de puşcărie. Ieşeanca a fost pusă sub acuzare şi condamnată pentru mărturie mincinoasă, recunoscând, în cele din urmă, că a minţit judecătorii. A dat vina pe emoţii, spunând că nu mai fusese niciodată într-o sală de judecată. „Emoţiile“ mamei ar fi putut să îi ajute pe doi dintre cei mai odioşi proxeneţi din Iaşi, Costel Jugravu, zis „Maimuţă“, şi Bogdan Lică, zis „Richi“, să primească pedepse mai mici.

O femeie din municipiul Iaşi a fost condamnată la opt luni de închisoare cu suspendare după ce, în timpul unui proces, a încercat să îl protejeze pe cel care îi abuzase fiica. Dorina Alamaru a fost găsită vinovată de mărturie mincinoasă, declaraţia sa, prin care îl proteja pe proxenetul fiicei sale, fiind anulată.

Minciuna Dorinei Alamaru putea să îi ajute în timpul procesului pe doi dintre cei mai duri proxeneţi din Iaşi. Costel Jugravu, zis „Mai­muţă“, şi Constantin Lică Bogdan, zis „Richi“, erau cei doi traficanţi judecaţi în procesul în care femeia a minţit. Ambii au fost condamnaţi, până la urmă, primul la 30 de ani de închisoare, însă procesul nu este încă definitiv.

A spus că traficantul fiicei sale este un bărbat iubitor

Declaraţia Dorinei Alamaru (44 de ani) era necesară procurorilor pentru a demonstra modul în care una dintre victimele celor doi proxeneţi, de 14 ani, ar fi fost traficată. În primă fază, la Parchet, femeia a relatat cum fiica sa îi povestise că ar fi practicat prostituţia. Ulterior însă, când a fost chemată în instanţă, ieşeanca şi-a schimbat declaraţia spunând că nu ştie nimic despre aşa ceva. Astfel, la Parchet, femeia a povestit că, pe când avea 14 ani, fiica sa a plecat de la domiciliu şi nu s-a mai întors. Din acest motiv, ar fi mers la Poliţie şi a declarat dispariţia ei. Ulterior, adolescenta şi-ar fi contactat mama telefonic spunându-i că este bine.

În toamna anului 2013, minora a venit acasă la Alamaru cu Constantin Lică Bogdan, tânărul spunându-i că locuiesc îm­preună într-un apartament din Iaşi. Ulterior, Alamaru le-a relatat procu­rorilor că fiica sa i-a spus că nu îi este bine cu Bogdan, fugind chiar de la acesta.

„Fiica mea mi-a spus acasă că este însărcinată şi că este copilul lui Richi. Pe parcurs, fiica mea mi-a spus că este ameninţată în permanenţă de Richi şi că, în perioada în care a stat la el, a fost obligată să practice prostituţia în folosul lui Richi. Totodată, fiica mea mi-a povestit că era căutată frecvent atât de Richi, cât şi de un bărbat pe nume Maimuţă (n.r. – Costel Jugravu)“, a declarat Alamaru, la DIICOT.

Această parte a poveştii a „uitat-o“ însă atunci când a fost citată de Tribunal pentru a da de­claraţii în dosarul lui Jugravu şi Bogdan. Astfel, Alamaru a spus că i s-a părut că proxenetul s-ar fi purtat frumos cu fiica sa şi i-ar fi creat impresia că o iubeşte.

„Mi-a zis că Richi e bărbatul ei şi că s-a îndrăgostit de el. Fiica mea niciodată nu mi-a spus că nu îi este bine (…) nu ştiam ca A. să fi practicat prostituţia cât a fost la Bogdan Constantin-Lică. Sunt sigură că niciodată A. nu mi-a spus că ar fi fost bătută de Richi sau de altă persoană. Nu îmi amin­tesc ce declaraţie am dat la poliţie. Sunt convinsă că A. nu mi-a zis că s-a prostituat cât a fost la Bogdan Constantin-Lică. Nu mi-a zis că ar fi fost bătută, dar mi-a zis doar că s-au certat (…) Arăt că mie mi s-a părut că o iubeşte pe A., pentru că îi vorbea frumos“, a spus Alamaru, în instanţă, ceea ce l-a determinat pe procurorul de şedinţă să se sesizeze pentru mărturie mincinoasă.

Emoţiile din sala de judecată

Audiată din nou, de această dată ca inculpată, ieşeanca a recunoscut faptele şi a cerut să fie judecată în procedură simplificată.

„Instanţa constată şi aspectul potrivit căruia declaraţia inculpatei Alamaru Dorina a fost dată într-o cauză de o importanţă deosebită, în care erau judecaţi inculpaţi, în stare de arest preventiv, acuzaţi de co­miterea unor infracţiuni grave privind traficul şi exploatarea persoanelor vulnerabile, contra li­bertăţii şi integrităţii sexuale şi traficul de droguri, împotriva mai multor persoane vătămate, majoritatea minore“, a stabilit instanţa care a condamnat-o pe femeie.

Alamaru a precizat că a minţit în faţa instanţei pentru că a avut emo­ţii, fiind pentru prima dată într-o sală de judecată. Pe lângă fiica lui Alamaru, Jugravu şi Bogdan ar mai fi traficat alte zece fete, care ar fi fost obligate să se prostitueze în apartamente din Iaşi. Acestea ar fi fost bătute sau violate, multe dintre ele fiind minore atunci când au fost racolate.