Evenimentul Zilei > Vremea > VREMEA. Un fenomen RAR și PERICULOS LOVEȘTE România! Meteorologii lansează ÎNCĂ un AVERTISMENT. News Alert!
VREMEA. Un fenomen RAR și PERICULOS LOVEȘTE România! Meteorologii lansează ÎNCĂ un AVERTISMENT. News Alert!

VREMEA. Un fenomen RAR și PERICULOS LOVEȘTE România! Meteorologii lansează ÎNCĂ un AVERTISMENT. News Alert!

După valul de viscol și ninsori abundente, România este departe de a scăpa de fenomenele meteo extreme. Mai mult, meteorologii au lansat un anunț de ultimă oră cu privire la un fenomen rar întâlnit și extrem de periculos.

Ploaia înghețată se abate asupra României,acesta fiind un fenomen meteo periculos, care urmează să transforme mai multe orașe din țară în adevărate „cuburi” de gheață.

Zonele afectate de fenomenul de „ploaie înghețată” vor fi Banat, Oltenia, Muntenia și Dobrogea. Fenomenul apare de obicei atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheţ, scrie Libertatea.

Îngheţul are loc instantaneu, la contactul cu suprafeţele reci de la sol și reprezintă un real pericol atât pentru șoferi, cât și pentru pietoni. Gheaţa care se depune pe cablurile electrice poate provoca ruperea lor şi apariţia unor pene extinse de curent.

Ce este „ploaia înghețată”

Fenomenul „Freezing rain” sau ”ploaia înghețată” apare de obicei atunci când un front atmosferic de aer cald se suprapune peste unul rece, aflat sub temperatura de îngheţ. Mişcarea se întâmplă cel mai des în apropierea unor suprafeţe de apă.

Îngheţul are loc instantaneu, la contactul cu suprafeţele reci de la sol: asfalt, cabluri de elctricitate, copaci, avioane sau orice altă suprafaţă rece, mai scrie sursa citată.