Femeile, atrase de feţele nerase

Femeile, atrase de feţele nerase

Reprezentantele sexului frumos îi preferă pe bărbaţii nebărbieriţi pentru orice tip de relaţii.

Femeile sunt mult mai atrase de bărbaţii cu „barbă de două-trei zile“ decât de cei perfect raşi sau cu barbă în toată puterea cuvântului, arată un studiu realizat de psihologi ai Universităţii Northumbria, Marea Britanie. Acest tip de barbă, promovată cu mândrie de celebrităţi masculine precum George Clooney, Brad Pitt sau George Michael, le conferă purtătorilor un aer în acelaşi timp dur, agresiv şi dominant, scrie „The Daily Telegraph“. Bărbaţii „nebărbieriţi“ sunt de asemenea consideraţi drept cei mai buni parteneri „romantici“, fie pentru o aventură scurtă, fie pentru o relaţie pe termen lung.

Studiul a implicat participarea a 76 de femei cu vârste cuprinse între 18 şi 44 de ani, cărora le-au fost arătate feţele a 15 bărbaţi, al căror grad de pilozitate facială a fost modificat pe calculator. Participantele au fost invitate să privească fiecare poză şi să acorde note în funcţie de o serie de caracteristici pe care le evocă: masculinitate, agresivitate, dominanţă, atractivitate, vârstă şi maturitate socială. Au fost utilizate cinci niveluri de pilozitate: proaspă t ras, neras de două zile, neras de cinci zile, barbă scurtă şi barbă lungă.

Bărbile lungi au fost apreciate drept cele mai masculine, mai agresive şi mai mature social. Dar ele „au urcat“ vârsta aproximată cu 5 ani şi au fost considerate cel mai puţin atractive şi cea mai proastă alegere pentru o relaţie pe termen scurt. Feţele proaspăt rase s-au clasat pe ultimul loc la toate capitolele, mai puţin atractivitatea - penultimul loc. Bărbaţii neraşi au fost catalogaţi drept cei mai atractivi şi parteneri ideali pentru relaţii sentimentale pe termen scurt sau lung. Cercetătorii nu au o explicaţie clară pentru aceste preferinţe, dar experţii în evoluţia umană spun că părul facial sugerează agresiune, deoarece măreşte dimensiunea aparentă a maxilarului inferior şi scoate în evidenţă dinţii.

Ne puteți urmări și pe Google News