Evenimentul Zilei > International > FBI versus APPPLE. Anchetatorii AU DEBLOCAT iPhone-ul teroriştilor de la San Bernardino
FBI versus APPPLE. Anchetatorii AU DEBLOCAT iPhone-ul teroriştilor de la San Bernardino

FBI versus APPPLE. Anchetatorii AU DEBLOCAT iPhone-ul teroriştilor de la San Bernardino

Anchetatorii au reușit să acceseze conținutul iPhone-ului unuia dintre autorii atentatului de la San Bernardino (California), au anunțat autoritățile americane, punând capăt unei dispute judiciare de mai multe săptămâni cu producătorul aparatului, Apple.

Guvernul a "accesat cu succes datele stocate pe iPhone-ul lui Syed Farook și, prin urmare, nu mai are nevoie de asistență din partea Apple", se menționează într-un document trimis justiției de autoritățile americane şi citat de Agerpres. Acestea au cerut anularea ordinului cu care au încercat să oblige Apple să îi ajute pe anchetatori.

"Decizia noastră de a pune capăt procedurii se bazează numai pe faptul că, beneficiind recent de asistență din partea unui terț, suntem capabili în prezent să deblocăm acest iPhone fără a compromite informațiile din telefon", a precizat Eileen Decker, procuror federal pentru centrul Californiei, într-un comunicat.

Guvernul american anunțase săptămâna trecută că se află pe urmele unei metode susceptibile de a debloca aparatul, lăsând astfel să se întrevadă posibilitatea de a scurta bătălia judiciară cu Apple, care amenința să fie lungă și periculoasă.

FBI a cerut Apple să ajute la deblocarea unui iPhone al unuia dintre autorii atacului armat din decembrie 2015, din orașul californian San Bernardino, considerat un act terorist, în care și-au pierdut viața 14 persoane, solicitare care a fost însă respinsă de compania de tehnologie.

Cazul a creat o ruptură majoră între cei care cred că utilizatorul unui aparat electronic, cum ar fi un smartphone, trebuie să poată păstra informații private datorită blocării și cei care consideră că anchetele legitime ale poliției ar trebui să prevaleze.

"Trebuie să decidem, ca țară, câtă putere ar trebui să aibă guvernul în ceea ce privește datele noastre și intimitatea noastră", a declarat recent directorul general al Apple, Tim Cook.