Carter Page a fost pus sub urmărire în baza a patru mandate de siguranță națională, obținute de FBI, pe baza unui dosar neverificat al unui fost spion britanic, Christopfer Steele, care conține pur și simplu probe inventate.

Scandalul s-a amplificat după șeful FBI a fost audiat în Congresul SUA și a recunoscut că s-a falsificat un mail provenit de la CIA, pentru a se obține aceste mandate de siguranță națională, potrivit presacurată.ro.

Mai mult, chiar președintele instanței din SUA care emite aceste mandate de siguranță națională, a recunoscut că instanța a fost indusă în eroare de FBI, folosind probe false. Președintele instanței FISA, judecătorul James Boasberg a precizat că este convins că mandatele trei și patru au fost emise fără probe. „Nu au existat motive suficiente ca să stabilească o cauză probabilă care să ducă la ideea că [Carter] Page a acționat ca agent al unei puteri străine. Și asta pentru că Page era, de fapt, colaborator al CIA pe Rusia. Curtea FISA înțelege că Guvernul să fi concluzionat, având în vedere declarațiile greșite și omisiunile importante, că autorizațiile Curți legate de reînnoirile din aprilie 2017 și iunie 2017, FISA nu erau valabile. Până în prezent, DOJ nu a ajuns la o decizie publică privind cererea FISA inițială din octombrie 2016 sau reînnoirea din ianuarie 2017”, a spus președintele Curții. Instanța FISA a dispus revizuirea tuturor înregistrărilor FISA gestionate de Kevin Clinesmith, avocatul FBI care a modificat un document cheie despre Page în procesul de reînnoire al celui de-al treilea mandat de siguranță națională.

Șeful FBI a fost obligat în cursul audierii din congres să recunoască că instituția pe care o conduce a inventat probe, pentru a urmări un aliat al președintelui Trump. „Ei bine, cu siguranță cred că asta descrie o conduită care este complet inacceptabilă. Am acceptat… fiecare constatare din raportul inspectorului general, inclusiv unele care ne sunt extrem de dureroase ca instituție”, a spus Wray, potrivit presacurată.ro.