Evenimentul Zilei > Actualitate > Fără plastic la evenimentele care vor avea loc pe litoralul românesc
Fără plastic la evenimentele care vor avea loc pe litoralul românesc

Fără plastic la evenimentele care vor avea loc pe litoralul românesc

Primăria din Constanța a venit cu o inițiativă inedită pentru noul sezon estival: plasticele sunt interzise la evenimentele care au loc pe litoral.

Plasticul va fi interzis în cadrul tuturor evenimentelor organizate de Primăria Constanța. Astfel, farfuriile, paharele și alte obiecte din plastic vor fi înlocuite cu alternative biodegradabile.

Inițiativa a venit din partea unui ONG – Mare Nostrum – care se ocupă de protecția mediului, iar Primăria s-a conformat. De exemplu, anul trecut, voluntarii au strâns de pe plajele din România, de la începutul și până la finalul sezonului estival, peste 45 de mii de deșeuri.

ONG-ul a demarat această acțiune prin intermediul unei petiții, care a fost semnată de sute de persoane și devenită, ulterior, Hotărâre de Consiliu Local.

Cei care au contribuit la poluarea litoralului românesc cu plastic sunt turiștii, dar și angajații restaurantelor și hotelurilor din zonă. Conform statisticilor, în lume, plasticul reprezintă peste 85 la sută din deșeurile de pe plaje. Anual, europenii generează 35 de milioane de tone de deșeuri din plastic, dar mai puțin de 30 % sunt colectate și reciclate. În Constanța, în ultimii doi ani, s-au dat peste 3500 de amenzi celor care au aruncat deșeuri pe spațiul public.