„Fantoma” este Muhammad Urabil Alias, un locuitor din satul Kemaman, care a avut ideea să se constumeze cu un veşmânt lung, alb, o mască şi o perucă şi să patruleze în timpul nopţii.

„Urmăream ştirile şi vedeam că tot mai mulţi oameni mor (…) Am decis să îi sperii pe localnici”, astfel încât să respecte izolarea, a declarat pentru AFP bărbatul în vârstă de 38 de ani.

În Malaysia sunt impuse măsuri stricte de izolare pentru a preveni răspândirea coronavirusului, ordonând izolarea la domiciliu şi închiderea şcolilor şi a tuturor întreprinderilor neesenţiale, scrie Agerpres.

Malaysia a înregistrat peste 5.000 de cazuri de infectare cu noul coronavirus şi peste 80 de decese.

Această iniţiativă inedită de a-i convinge pe oameni să rămână acasă s-a dovedit eficientă într-o ţară în care se menţine credinţa în fiinţele supranaturale.

Un locuitor din acest sat, a explicat că atunci când tinerii văd „fantoma” pe străzi, „aleargă ca nebunii ca să intre la ei în casă”. El a adăugat că „acum, înainte să iasă, ei verifică dacă fantoma este sau nu în preajmă”.

Când Muhammad Urabil Alias a publicat pe reţelele sociale o fotografie cu el costumat în fantomă, aceasta a avut rapid succes. Motiv pentru care poliţia a venit la el acasă.

Acesta a povestit că iniţial s-a temut că va fi arestat, însă agenţii l-au felicitat pentru iniţiativă şi au dorit să facă împreună o fotografie.

O iniţiativă similară a fost adoptată şi în Indonezia, după cum a relatat Reuters la începutul săptămânii. În satul Kepuh, de pe insula Java, au patrulat  mai multe „fantome”  în speranţa că o superstiţie străveche îi va ţine pe oameni în case, departe de coronavirus.