Una dintre explicaţii a fost lăsată chiar de Dumitru Furdui, unul dintre actorii implicaţi în celebrul proiect cinematografic

Fiul acestuia, Tudor Furdui, a găsit o mărturie a acestuia în manuscrisele actorului care l-a interpretat pe sergentul-major Cristoloveanu în seria „B.D.”.

Mai departe, Tudor Furdui intenţionează să o includă într-un nou volum despre teatrul şi filmul românesc din perioada comunismului.

Iată câteva însemnări despre atmosfera de pe platourile de filmare ale filmelor lui Mircea Drăgan, aşa cum le-a lăsat posterităţii actorul Dumitru Furdui.

„Dacă am fi ştiut noi ca seria B.D. va avea asemenea succes, nu ne-ar mai fi ieşit aşa de bine!

Deoarece, foarte multe replici, devenite celebre şi utilizate de tineri şi nu numai, până în ziua de azi, nu erau în scenariul iniţial.

Ambianţa la filmări era extraordinară, distracţia maximă, iar băşcălia era la ea acasă, în sensul că fiecare dintre actori improviza foarte mult!”, a notat actorul.

 

 

„Simpaticele personaje Trandafir, Patraulea, Gogu, plutonierul Căpşună, căpitanul Panait sau sergentul-major Cristoloveanu revin pe micul ecran sâmbătă seară la TVR 1.

Postul naţional va difuza al doilea film al seriei, „Brigada Diverse în alertă!” În a doua producţie a seriei, Brigada Diverse – formată din căpitanul Panait, plutonierul Căpşună, sergentul-major Cristoloveanu şi câinele Costel – primeşte misiunea de a descoperi provenienţa unor bani falşi.

Infractorilor li se întinde o capcană, pentru a fi prinşi în flagrant, dar reuşesc să scape. Brigada îşi continuă acţiunea şi ajunge la sediul falsificatorilor, dar aici constată că superiorul lui Panait îi arestase deja pe cei trei borfaşi, Gogu, Trandafir şi Steriade. Comedia se vede pe 13 iunie, de la ora 21.10, la TVR 1.

Pe lângă Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Dem Rădulescu, Puiu Călinescu, Iurie Darie, Jean Constantin, Dumitru Furdui, Ion Besoiu, din distribuţia celui de-al doilea film al seriei fac parte şi actriţele Vasilica Tastaman, Carmen-Maria Struja, Lucia Boga, Ioana Drăgan, Reka Nagy şi chiar Elena Caragiu, soţia actorului Toma Caragiu.

Seara de sâmbătă este dedicată de TVR 1 blockbuster-ului românesc. Una dintre cele mai de succes colecţii ale cinematografiei româneşti, Brigada Diverse este o serie de trei filme regizate de Mircea Drăgan, după scenarii realizate de Nicolae Ţic. Varianta autohtonă a celebrei serii franceze a Jandarmilor, B.D. a adunat cele mai mari nume ale filmului românesc de la începutul anilor ’70.

Cele trei părţi ale evergreen-ului comediei româneşti pot fi văzute de telespectatorii TVR 1 sâmbăta seara, de la ora 21.10.

Despre actorul Dumitru Furdui:

De numele actorului Dumitru Furdui se leagă şi alte roluri mari în filme româneşti precum: Un surâs în plină vară, Toamna bobocilor… sau Porţile albastre ale oraşului.

Cariera sa artistică a continuat şi în exil. Dumitru Furdui a fost mai întâi un îndrăgit actor de teatru, printre cele mai bune roluri ale sale în teatru numărându-se cel din „Jurnalul unui nebun” de N. Gogol, piesa într-un singur personaj, difuzată de curând de TVR 3.

Actor de teatru şi film, Dumitru Furdui a cunoscut în ţară, pe lângă aprecierea publicului, şi recunoaşterea autorităţilor, fiind distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a V-a (1967) „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”, dar apoi a fost nevoit să se refugieze politic în Franţa”, se arată în comunicatul TVR.