Inițial, părea că Mateo Politi va avea câștig de cauză, asta deoarece pacientele pe care le operase, deși, nu are pregătire medicală de specialitate, nu s-au înghesuit să depună plângeri penale împotriva sa pentru „infracțiuni contra integrității corpoale sau sănătății”, așa cum sunt ele prevăzute în Codul penal. În schimb, pe numele lui Politi au fost depuse plângeri pentru înșelăciune și pentru exercitarea unei profesii fără drept.

Pe acest ultim aspect miza și apărarea italianului atunci când a solicitat în fața instanței plasarea acestuia sub control judiciar. Daniel Ionașcu, avocatul lui Mateo Politi, a arătat că acesta a încheiat un contract de mediere pentru fapta de înşelăciune, deoarece e dispus să se împace cu părţile păgubite. Fapta de înșelăciune este prevăzută de Codul penal la capitolul „Infracțiuni contra patrimoniului”, iar împăcarea părților înlătură tragerea la răspundere penală.

„Nu am discutat cu el dacă e dispus să plătească pentru a fi iertat, am spus doar că a început procedura medierii, ce pune mare semn de întrebare asupra arestului preventiv. El nu e arestat preventiv pentru fals, ci pentru infracţiunea de înşelăciune. (…) Până la această oră, domnul Matteo Politi nu a fost chemat pentru fals”, a spus Daniel Ionaşcu, citat de Mediafax. Întrebat ce a declarat italianul în faţa magistraţilor, avocatul a precizat: „A declarat că cere să se împace cu părţile, să facă pace cu părţile, că a semnat contractul de mediere. A spus că este de acord cu concluziile depuse şi că regretă orice a făcut”.

Matteo Politi, italianul acuzat că a operat în mai multe clinici private din Bucureşti, deşi avea doar opt clase, a fost prins săptămâna trecută de poliţiştii de frontieră de la Curtici, judeţul Arad, în timp ce încerca să fugă din ţară. Acesta a fost adus în Capitală, unde a fost reținut pentru 24 de ore, apoi arestat pentru 29 de zile. În 2011, Matteo Politi a primit o sentinţă de un an şi jumătate în Italia, cu suspendare, după ce a minţit timp de mai mulţi ani că e medic şi a profitat că avea acelaşi nume de familie cu al unui cardiolog cu reputaţie din Modena, respectiv Luigi Vincenzo Politi.

Te-ar putea interesa și: