Evenimentul Zilei > Actualitate > FABULOS! MEGA-proiectul care costă cât PIB-ul României pe CINCI ANI – Galerie FOTO EXCEPȚIONALĂ
FABULOS! MEGA-proiectul care costă cât PIB-ul României pe CINCI ANI – Galerie FOTO EXCEPȚIONALĂ

FABULOS! MEGA-proiectul care costă cât PIB-ul României pe CINCI ANI – Galerie FOTO EXCEPȚIONALĂ

Noua atracție a lumii prinde contur, iar detalii încep să fie făcute publice despre proiectul NEOM. După ce și-a anunțat intenția de a construi un mega-oraș mai mare de aproape 40 de ori mai mare decât New York, Prinţul Mohammed bin Salman a oferit amănunte despre proiectul colosal.

NEOM este cel mai recent proiect dintr-o lungă serie gândită de miliardarul arab, relatează Bloomberg.

Potrivit prinţului, oraşul va funcţiona independent de „cadrul guvernamental existent“.

Proiectul va fi susţinut de fonduri de peste 500 miliarde de dolari din partea guvernului saudit, fondul suveran al ţării şi investitori locali şi internaţionali.

Oraşul se va axa pe diversificarea focusului economic, nu pe petrol. Arabia Saudită este cel mai mare exportator de petrol al lumii, însă prăbuşirea preţului petrolului a făcut tot mai dificil ca acest stat să-şi plătească muncitorii din domeniul petrolier. 

Focusul NEOM va fi pe industria energetică, pe biotehnologie, apă, mâncare şi divertisment, menționează Mediafax. 

NEOM va funcţiona pe energie regenerabilă 100%. Acest proiect ar putea transforma NEOM în unul dintre cele mai mari oraşe din lume care funcţionează fără combustibil fosili.

În SUA, cel mai mare oraş de acest gen este  Burlington, Vermont, care functioneazţă 100% pe energie regenerabilă. De asemenea, oraşe din Islanda şi Norvegia susţin că sunt foarte aproare de a funcţiona şi ele la fel.

Suprafaţa NEOM va fi de 33 de ori mai mare ca cea a New Yorkului, scrie Yahoo Finance. Oraşul va fi construit pe 26.500 de km pătraţi în apropierea Mării Roşii, scrie CNN Money.

Prima parte a oraşului ar putea fi gata în 2025. Se va pune mult accent pe tehnologie, vor exista multe drone, iar internetul de mare viteză Wireless va fi gratuit. 

"Toate serviciile în oraş vor fi complet automatizate, scopul fiind acela de a transforma NEOM în cea mai eficientă destinaţie din lume" , a anunţat Saudi Arabia Public Investment Fund.