Evenimentul Zilei > International > Extrema dreaptă franceză condamnă „masacrarea civililor rusofoni” din Ucraina
Extrema dreaptă franceză condamnă „masacrarea civililor rusofoni” din Ucraina

Extrema dreaptă franceză condamnă „masacrarea civililor rusofoni” din Ucraina

Unul dintre liderii Frontului Naţional, partid de extremă-dreaptă francez, a denunţat “masacrul civililor rusofoni în Ucraina”, în legătură cu violenţele ce au făcut 42 de morţi vineri la Odesa, port din sudul ţării.

Într-un comunicat citat de AFP, Aymeric Chauprade “denunţă politica brutală a noilor autorităţi de la Kiev împotriva populaţiei din sud-estul Ucrainei”.

“El cheamă guvernul francez să condamne cu fermitate uciderea în masă comisă la Odesa, unde miliţiile extremiste Sectorul Drept au ars de vii în mod deliberat civili care s-au refugiat în Casa Sindicatelor şi nu au ezitat să îi bată pe cei care încercau să scape de foc”, adaugă comunicatul, preluat de Agerpres.

Potrivit lui Chauprade, “dacă nu se face nimic rapid de către Uniunea Europeană pentru a opri masacrarea civililor rusofoni din Ucraina, atunci, în mod inevitabil, Rusia va fi obligată să se angajeze într-o operaţiune de protecţie umanitară”.

Chauprade este cap de listă al FN în Ile-de-France la viitoarele alegeri europene.

Patruzeci şi două de persoane, potrivit poliţiei locale, au murit vineri la Odesa în altercaţiile dintre susţinătorii unităţii Ucrainei şi separatişti proruşi. Printre cele 42 de victime figurează zeci de militanţi proruşi morţi în incendiul voluntar al unei clădiri în care s-au adăpostit.

Potrivit unui jurnalist AFP la faţa locului, violenţele au început când o paradă a susţinătorilor autorităţilor proeuropene de la Kiev a fost atacată de câteva sute de militanţi proruşi, care apoi s-au baricadat în Casa Sindicatelor, ce a luat foc în circumstanţe încă neclare.