Odată ce racheta masivă și-a luat zborul de pe platforma de lansare istorică 39A, la ora 15.45 (ora locală), totul părea să se desfășoare conform planului – de la muzica lui David Bowie pe post de coloană sonoră, până la întoarcerea cu precizie a două propulsoare reutilizabile pe platforme separate, la sol. Cele două rachete auxiliare șiau deschis aripile și au aterizat ca două elicoptere, a descris CNN fenomenul.

Elon Musk, inventatorul rachetei Falcon Heavy, lansată din același loc folosit de NASA acum 40 de ani, pentru rachetele trimise în misiunile Apollo către Lună FOTO: AGERPRES

Cu mașina la bord

În această rachetă uriașă nu s-a aflat niciun om, ci doar o mașină roșie, electrică, Tesla Roadster, cu un manechin îmbrăcat într-un costum de astronaut, în spatele volanului.

Compania a anunțat că Falcon Heavy va înscrie bolidul Tesla pe o traiectorie eliptică, ce se va afla la un moment la aceeași distanță față de Soare ca și Marte. Musk a glumit spunând că mașina „ar putea fi descoperită de o viitoare rasă extraterestră, peste milioane de ani”.

„O mașină roșie pentru o planetă roșie” a scris pe Twitter, acum câteva luni, Elon Musk, inginerul și antreprenorul american, de 46 de ani, creatorul acestui proiect. Musk este fondatorul și președintele companiei SpaceX.

Ce înseamnă Noua Eră Spațială?

În primul rând, faptul că firme private pot avea inițiativă în ceea ce privește călătoria în spațiu, care până nu demult aparținea exclusiv guvernelor. The Falcon Heavy l-a costat pe Musk 90 de milioane de dolari – pare o sumă uriașă, dar nu este așa dacă o compari cu principalul competitor al său, și anume racheta United Launch Alliance’s Delta IV, ale cărei costuri sunt estimate la 400 de milioane de dolari.

Vorbim despre Falcon, un sistem de propulsie a navetei spațiale, cu componente reutilizabile, capabilă, după unele estimări, să transporte la bord un avion tip Boeing 737 plin cu pasageri, în care mai pot încăpea și vreo două mașini Tesla sedan.

 Mașina roșie și „pasagerul” său, în drum spre „Planeta Roșie” FOTO:AGERPRES

Curse spațiale

„Mi-am închipuit o explozie gigantică pe rampă, cu o roată care cade la pământ. Din fericire, nu s-a întâmplat așa”, le-a spus Musk reporterilor, după eveniment.

Astăzi, Falcon Heavy a devenit cel mai capabil vehicul de lansare, destinat să amplaseze pe orbita joasă a Pământului o sarcină utilă maximă de 64 de tone, de două ori mai mare decât capacitatea rachetei Delta IV, un parteneriat între Lockheed Martin Corp şi Boeing Co.„Cursele spaţiale sunt interesante’’, a declarat Musk, făcând aluzie la competiţia de pe această piaţă.

Succes deplin

Lansarea de la Centrul spațial Kennedy din Cape Canaveral a fost însoțită de uralele angajaților SpaceX, aflați în sediul companiei din California, care au urmărit evenimentul transmis în direct. De asemenea, cel puțin 2.000 de spectatori adunați pe un teren din apropierea Cocoa Beach, la 8 km de centrul spațial, au aplaudat lansarea.

Cine este Musk?

Elon Reeve Musk (n. 28 iunie 1971, Pretoria, Africa de Sud) este un inginer, inventator, antreprenor, investitor și programator canadiano-american. El a fondat Zip2, împreună cu fratele său Kimbal Musk (1995), a înființat X.com (1999), companie precursor al PayPal, a înființat SpaceX (2002) și a co-fondat Tesla Motors (2003). Este designer-ul conceptului de mijloc de transport de mare viteză Hyperloop (Hiperbucla), prezentat în 2013.